Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Starigrad kod SenjaHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

„Patsch, Sztárigradba (Starigrad) teszi az Ortoplan-nak nevezett római települést. A vár romjai ma is jelentősnek mondhatók. A várat 1449-ben Frangepán Márton gróf kapta meg és még 1455-ben is az övé, ám 1469 és 1480 között a vár királyi kézen volt. A várnak 1489-ben egy bizonyos György (Georgius) nevű várnagya volt. Amikor M. Stier Sztárigrádba jutott, megemlítette, hogy az itt talált: „fortezzu gänzlich ruiniert und blos etwa wenigs Gemäuer steht de. (kb.: …erődítés teljesen romos és csak csekély falmaradványai állnak). Crnčić elképzelése szerint, itt állt a rómaiak Murula települése. Sabljar őrnagy alaprajza szerint, a vár alakja szabálytalan ötszögű volt egy hozzáépített toronnyal. A várhegy egyik domborulatán még egy kisebb erődítés volt.”

Dr. Dénes József adatai szerint:

Sztarigrád (Starigrad, Hr) „Castrum. A Frangepánoké volt. Osztozkodásukkor, 1449-ben Mártonnak jutott. A Frangepánoktól Mátyás elvette (1491). Királyi végvár (1525).

Engel 1996. 417., Margalits II. 377, 378, 383, 631., Pesty 1880. II. 405, 464-465., Szabo 1920. 212.”

A vár mai állapota:

A vár bejárása 2009. 06. 10-én történt Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A csodálatos helyen fekvő kicsiny várnak jelentős maradványai állnak. A vár legfőbb védelmét egy kb. 8x5 méteres torony adhatta, mely előtt egy ötszögletű udvar állt. Az udvar nyugati részén egy gondosan megépített ciszterna található. A ciszterna és a torony között a torony nyugati falának támasztva egy kisebb helyiség falai láthatók. A váron kívül, a terepalakulatok alapján, egy keskeny külsővár húzódhatott a vár nyugati és északi oldala mellett. A vármag, sarkantyúszerű éle előtt egy négyszögletes épület falai vannak úgy, hogy egy része már a meredek hegyoldalba épült. A várhoz a faluból ma egy jól kiépített gyalogút vezet, mely feltehetően a régi felvezető út nyomvonalát követi.

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo: Sredovječni gradovi… (Zagreb, 1920. 212. oldal.)

GPS: É 44° 48.022 (44.800369)
K 14° 52.916 (14.881940)

A Zengg (Senj) melletti Starigrad megközelítése meglehetősen körülményes, noha a Zengg - Karlobag közti, tengerparti főúton, könnyedén a település körzetébe érhetünk. A főútról a Starigrad -ot jelző táblánál, egy igen rossz minőségű aszfaltos útra kell rátérnünk. Az út sziklák között vezet a tenger fölé meredő partoldal csúcsára, majd egysávosra szűkül, s korlát nélküli, egysávos, szerpentin útként halad lefelé. A sebesség megválasztásánál legyünk óvatosak, mert a szembejövő forgalom elől szűk, útmenti kitérőkben tudunk kitérni. A várat legegyszerűbben a faluból egy kiépített ösvényen lehet megközelíteni. Gyorsabb, de csak gyakorlott mászóknak ajánlott a várhegy gerince, de ezt stabil túracipő nélkül, senkinek sem ajánljuk.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv