Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Málca - MalčiceSzlovákiaFelvidékZemplén történelmi vármegye - Várhegy ( Malčický hrad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Málca, "Várhegy"

Málca (Malčice) falu ÉNy-i végén, a temető bejáratánál, szemben a római katolikus templommal, a 120 m Tszf. magas „Várhegy”-nek nevezett helyen találjuk a kör alakú várdombot. A várról írásbeli forrásadatokat nem ismerünk. A falut először 1274-ben említik. 1372-ben egy „Málca” előnevű földesuráról, István fia János lovagról van oklevél, aki a Nagymihályi család Tibai ágából származott. Szlovák kutatók hozzá kötik a vár fennállását.

A vár teljes területe 60 m átmérőjű. A vár platója kissé ovális alakú, É–D-i irányban 25 m, K–Ny-i irányban 18 m. A platón valaha egy valószínűleg fából készült erősség állt. A kis paliszád vár helyén most egy görög katolikus templomocska áll, mely a Szentiványiak egykori temetőkápolnájával azonos, 1779-ből (az évszám a kapu kövén látható).

Elképzelhető, hogy a templomhajó a vár tornyának alapjaira épült, ezt azonban csak ásatás tudná igazolni. A várat övező árok szélessége 15-20 m között váltakozik, mélysége 2-2,5 m. A várárkot a déli oldalon, a templom bejáratával szemközt feltöltötték.

Forrás:

M. Slivka-A. Vallašek: Hrady a hrádky na východnom Slovensku. Košice. 1991. 155.

/Karczag Ákos/ 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 34.928 (48.582127)
K 21° 50.864 (21.847740)

Információk: Málca (Malčice) falu ÉNy-i végén, a temető bejáratánál, szemben a római katolikus templommal, található az árokkal övezett, kör alakú várdomb.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció