Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dér - MrázovceSzlovákiaFelvidékZemplén történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Sztropkó városától D-re fekvő Dér (Mrázovce) községtől Ny-ra, 1 km-re, a Nagy-Domásai víztározó ÉK-i csücskénél emelkedő 286 m magas várhegyen középkori vár maradványai találhatók.

A Sztropkó felé vezető 557-es főúton észak felé haladva Turány után 1,5 km-re elágazás található Girált felé. Ezen elágazásnál hagyva gépjárművünket, ÉK-i irányban az előttünk magasodó várhegy felé indulunk. Csúcsára jelzés vagy ösvény nem vezet fel, a fák között felkapaszkodva, fél óra alatt a hegytetőre érhetünk.

J. Benkő szlovák kutató úgy véli, ez az erősség azonos a forrásokban „Kékmező”-nek nevezett várral. Szerinte a vár környékét 1347-től az Ákos nemzetség birtokolta, és az itt álló erődítmény a 15. században pusztulhatott el. Benkő nézetével szemben mások viszont úgy vélekednek, hogy Kékmező vára a Kükemező falutól Komlóskeresztesre vezető hegyszorosban található „Vénasszony-vár”-ral (Babieho hrad) azonos. Igaz, itt vár nyomai jelenleg nemigen látszanak.

M. Slivka és A. Vallašek várkutatók szerint elképzelhető, hogy csupán egy favár állt itt az 1408. esztendőben.

A fenti vélekedések eldöntésében kulcsszerepet játszhat a vár területén 2004-ben kezdődött, jelenleg is zajló részleges feltárás. Az itt előkerült leletek remélhetőleg segítenek a vár fennállásának idejét pontosabban megállapítani, valamint fontos információkat kaphatunk a vár szerkezetének megismeréséhez is.

A K – Ny-i irányban elnyúló várat a K-i oldalon egy, míg a Ny-i oldalon két félkör alakú árok és sánc védi. Ezen árkok legnagyobb szélessége kb. 15 m, mélysége 4 m és 8 m között váltakozik. A plató alatt az É-i és D-i oldalon a védőárok elmosódó és ellaposodó nyomai szintén megfigyelhetők, bár itt a hegyoldal meredeksége nem tette szükségessé mélyebb sáncok kialakítását.

2004. októberében a vár Ny-i oldalán lévő, mindkét sáncot átvágó, K – Ny-i irányú, nyitott régészeti kutatóárkot találtunk. A sáncoknál látható szelvények arra utalnak, hogy a Ny-i oldal kettős sáncánál mindkét sánc tetején kőfal emelkedett egykor. A plató közepétől É-i irányban, a plató alatt kb. 6-8 m-re húzódó, sekélyebb sáncot átvágó kutatóárkot is nyitva találtuk. Ez utóbbi sáncmetszetben jól látható az É-i árok eredeti mélysége, és itt is gyanítható a sánc peremén végigfutó falazat maradványa. A nyitott kutatóárkokban több helyen a leletek megtalálási pontjaira utaló jelzőcédulát láttunk.

Az árkokkal védett vár 50 x 14 m-es belterületén csak a terepalakulatok engedik feltételezni az egykor itt álló épületeket.

Forrás:

Michal Slivka – Adrián Vallašek: Hrady, a hrádky na východnom Slovensku. Košice. 1991. 147, 166. 

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 49° 6.708 (49.111805)
K 21° 39.429 (21.657148)

A Sztropkó városától D-re fekvő Dér (Mrázovce) községtől Ny-ra, 1 km-re, a Nagy-Domásai víztározó ÉK-i csücskénél emelkedő 286 m magas várhegyen középkori vár maradványai találhatók. A Sztropkó felé vezető 557-es főúton észak felé haladva Turány után 1,5 km-re elágazás található Girált felé. Ezen elágazásnál hagyva gépjárművünket, ÉK-i irányban az előttünk magasodó várhegy felé indulunk. Csúcsára jelzés vagy ösvény nem vezet fel, a fák között felkapaszkodva, fél óra alatt a hegytetőre érhetünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció