Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Liptótepla - Liptovská TepláSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Liptói-medencében fekvő Liptótepla (Liptovská Teplá) faluban álló templomról a 19. század közepén erre vetődő magyar kutatók, így Myskovszky is feljegyezte, hogy „Ezen templom is lőréses magas fallal van kerítve”.

A templom egyesek szerint már a 13. században is állt, de valószínűbb, hogy a 14. század első harmadában épült. Fennállása során többször átépítették. Védőfalat feltehetően a 15. században húztak köré. 1573-ban a templomhajót meghosszabbították, ill. barokk stílusban átépítettek. 1579-ben tornyot és két kápolnát építettek a templomhoz. Az egyik mellékkápolnában, melyet Kubinyi Dániel földbirtokos építtetett, a Kubinyi család síboltját alakították ki. A 17. századi háborúk és vallási összeütközések során a templom hol katolikus, hol református volt, attól függően, hogy ki volt a győztes. Nevezetes volt a templom 13. századi, jelenleg egy budapesti múzeumban kiállított bronz keresztelőmedencéje, melyről már Könyöki József is említést tett 1871-ben. A keresztelőmedencét Myskovszky is említi. Leírja továbbá, hogy „Ezen keresztelőmedencén kívül van még itt egy kőből díszesen faragott szenteltvíztartó… A déli díszkapuzat csúcsíves, béllete két horony által szegélyzett pálcatagot képez, az ajtó vasazata két keresztpántból áll… A négyszegletű torony a hajó déli oldalfala mellett áll, s mint a kapuzat felett 1573-ik évszám bizonyítja, Hrotóc Boldizsár evangélikus lelkész alatt Uzali László földbirtokos költségén épült fel.„ A templom legrégibb része az egyenes záródású, keresztboltozatos szentély. A templombelső festése újkori. A védőfalat sajnos visszabontották, fehérre vakolták, lőréseit betömték, így a középkori eredetű fal alig tanulmányozható. Egykor támpillérek erősítették, ebből egyet napjainkig meghagytak.

Forrás:

Könyöki József: Visszapillantás a Nyitra-, Turócz- és Liptó megyékben tett régészeti kirándulásra. Archeologiai 

Közlemények. VIII. kötet. II. füzet. (1870-1871). 93.

Myskovszky Viktor: Liptómegye középkori építészeti műemlékei. Archeologiai Közlemények. (1877.) XI. köt. / II. füzet. 57-59. 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 6.009 (49.100147)
K 19° 24.488 (19.408140)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció