Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pottornya - PodtureňSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az egykor Liptó vármegyéhez tartozó Pottornya (Podtureň) község ÉNy-i szélén, a Bástya (Bašta)-dombon valaha középkori vár állt, mely az un. Puchov korszak idejéből való 1. századi vár maradványaira épült.

Az ÉK-DNy irányú domb északkeleti végében motte magasodott, előtte DNy-ra árokkal elválasztva szabálytalan téglalap alakú elővár terült el. Sajnos a domb ÉK-i részét kőfejtés során immár 30 éve elpusztították. Előtte régészek megkutatták a mottét, melyen egy lakótorony maradványát találták meg. Ennek fennállása a leletek alapján a 12-14. századra tehető. A rövid feltárás során a toronyhoz vezető híd maradványát és a felvezető utat is sikerült megfigyelniük.

A domb egy része megmaradt, ezen ma is megtalálható annak az ároknak a nyoma, mely a mottét az elővártól elválasztotta. A domb déli lábánál a Pottornyai család sírboltjának romja látható.

A Bašta-dombtól északra álltak a „Velinok” és a „Varta” elnevezésű őskori várak. A Velinoki várat autópálya építés pusztította el, a Varta őskori sáncainak nyomai ma is megfigyelhetők.

Forrás:

Václav Hanuliak – Karol Pieta: Výskum v Podturni. Avans v Roku. 1975. 101-103. 

Majláth Béla: Liptómegyei őstelepek I. A liptói pogány várak. Archeologiai közlemények. IX. (1873). I. füzet. 38-39.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 49° 3.282 (49.054699)
K 19° 42.052 (19.700874)

A vár a Pottornya község északnyugati szélén, a Pottornyai családsírboltja fölé magasodó dombon állt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció