Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barsberzence - Tekovská BreznicaSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Berzence vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Berzence vára

A vár romja Barsberzence (Tekovská Breznica) község mellett a Garam völgyében, a község fölött emelkedő 445 m magas Hrádok hegyen, az Öreg-patak felett, annak bal partján áll.

A várat valószínűleg az esztergomi érsek emeltette a 13. század végén. Tamás érsek várnagyát, Terpényi Adorján fia Miklóst 1311-ben említik. Csák Máté 1311/1312 telén elfoglalta és lerombolta. Csak halála után került vissza az esztergomi érsekek tulajdonába a romos vár.

Később a várat újraépítették és 1375-ben is az érseké. 1472-ben Vitéz János kénytelen volt átengedni Mátyás királynak. A vár sokak szerint a 16. század első felében pusztulhatott el. A Borovszky féle monográfia viszont azt írja, hogy a törökök rombolták le 1663-ban.

A nagykiterjedésű, „T” alakú vár központi része a „T” jobb oldali szárában, vagyis a vár DK-i oldalán található. Itt látható az a mesterséges árok, amely elválasztotta a központi várat a többi várrésztől. A központi várrész É-i oldalán található az egyetlen jelentősebb összefüggő falmaradvány, mely a kerítőfal 5 m hosszú, 2 m magas falsíkja.

A vár Ny-i oldalát (a „T” bal oldali szárát), is külső falakkal erődítették és néhány épület is állt benne egykor, a sziklás felszínen azonban ma nem látható épület romja. A déli várrész, mely a „T” betű szára, egy erősen lejtős terület. Rajta több szinten teraszosan épült építmények alapfalainak nyomai látszanak, és jól megfigyelhetők a Ny-i oldalon e várrész külső falait rejtő, kb. 50 m hosszú terepalakulatok.

/Karczag Ákos – Szabó Tibor/

Források:

Fügedi Erik: Vár és társadalom a 13-14. századi Magyarországon. Bp. 1977. 108.

Soós Elemér: Magyar várak. (1921) OSZK. Fol. Hung. 3105. Bars vármegye. 4. köt. 66.

Engel Pál: Magyarország világi archontológiája. 1301-1457. I. Bp. 1996. 278.

Peter Gutek – Miroslav Matejka: Menej známe stredného Pohronia. Pamiatky Múzeá 2002/1. 1-2. old.

Dr. Dénes József szíves levélbeli közlése. 

GPS: É 48° 22.702 (48.378365)
K 18° 37.642 (18.627361)

Információk: Barsberzence (Tekovská Breznica) település, Léva városától északra, a Garam folyó mentén fekszik. A Várhegy lábánál, a temető mellett kialakított parkolóig tudunk autóval eljutni. Innen a zöld jelzést követve érjük el Berzence impozáns kiterjedésű középkori várát.

A vár romjainak megtekintése után, a zöld jelzésen tovább haladva, a délkeleti gerincen ereszkedve, kb. 200 méter megtétele után érjük el a Sólyomkő sziklát és annak egykori várhelyét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció