Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamrudnó - Rudno nad HrohomSzlovákiaFelvidékBars vármegye - Rudnó

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Garamrudnó, vár

1147-ben említik először, a falut német bányászok alapították. A 13. századtól területén vasércet bányásztak és üvegkohók működtek. Várát 1283-ban "Ruda" néven említik először, ekkor a település Mihály fia Jakab birtoka. 1355-ben "Ruden" néven említik. 1391-ben a revistyei váruradalom része, 1672-től a bányakamara tulajdona. A 15. században a husziták rabolták ki a falut. 1535-ben 8 portával adózott. 1559-ben az egyházi vizitáció alkalmával említik a falu papját. A 16. században a török is többször megtámadta és kifosztotta. (Wikipédia)

GPS: É 48° 25.314 (48.421894)
K 18° 41.717 (18.695278)

Információk: Garamrudnó (Rudno nad Hronom) Újbányától 4 km-re keletre, a Garam bal partján fekszik.

A várhoz a helység közepéből induló piros turistaúton megyünk a hegygerincig. A gerincen elhagyjuk a jelzett utat és Ny-i irányba fordulunk a földúton. Ezen az úton 500 m után D.-i irányba fordulunk és felkapaszkodunk a gerincre. Itt egy ösvényt találunk mely a vár ÉK.-i sáncához vezet. Innen a várterület szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!