Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamrudnó - Rudno nad HrohomSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Rudnó

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Garamrudnó, vár

Garamrudnó (Rudno nad Hronom) település Újbányától 4 km-re keletre, a Garam bal partján fekszik. A falut a 12. században német bányászok alapították. A területén vasércet bányásztak és üvegkohók működtek.

A falu feletti, 416 méter magas hegy, délkeleti végén találhatók az Árpád korban épített Rudnó várának erdővel benőtt romjai. A vár építtetője nem ismert, a várról írásos történeti források nem emlékeznek meg.

A vár területén a 90-es években végeztek ásatásokat. Az előkerült fém és kerámiatárgyak mind a 13. századra keltezhetőek. A szlovák szakemberek szerint a vár rövid ideig állhatott fenn. Ezt erősíti, hogy Rudnó település első 1283-ban keltezett írásos említésekor, melyben Mihály fia Jakab birtokaként szerepel, már nem tesznek említést a várról.

A kutatások tisztázták a vár alaprajzi elrendezését, mely szerint a vár 70 méter hosszú és 21 méter széles volt. Keleti végén emelkedett a négyzetes 9,8 x 9,8 méter alaprajzú kaputorony, míg a nyugati részen egy téglalap alaprajzú palotaépület állt. A két rész között helyezkedett el az várudvar a ciszternával.

A kővárat alacsonyabb szinten árok és sánc erősítette, melynek vonala napjankban is jól látható. A vár bejárata északkelet felől nyílt, ahol további félhold alakú sáncot és árkot alakítottak ki.

Napjainkban csekély, szinte az alapjukig lepusztult falmaradványokat látni. További ásatások igazolhatnák a várudvaron a terepalakulatokból sejthető kiegészítő épületeket. A vár területe, minden időszakban jól áttekinthető. A várba felvezető út mentén pihenők és tájékoztatótáblák lettek a közelmúltban kialakítva.

Források:

Plaček–Bóna: Encyklopédia slovenských hradov. Bratislava - 2007 255. old.

Hrad Rudno, Martin Bóna felmérési rajza - 2023

Hrad Rudno - Rudnó vára : Peter Gutek rekonstrukciós ábrázolása a 13. századi várról

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 25.314 (48.421894)
K 18° 41.717 (18.695278)

Információk: Garamrudnó (Rudno nad Hronom) település Újbányától 4 km-re keletre, a Garam bal partja mentén fekszik.

A falu felett emelkedő, 416 méter magas hegy, délkeleti végén találhatók az Árpád korban épített Rudnó várának erdővel benőtt romjai. A várat a településről induló "piros" majd "piros L" jelzésű túraúton érhetjük el.

A vár területe, minden időszakban jól áttekinthető. A várba felvezető út mentén pihenők és tájékoztatótáblák lettek a kialakítva.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció