Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kisaranyos - ZlatnoSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Fekete-vár (Čierny hrad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kisaranyos, Feketevár (Čierny hrad)

Kisaranyos község közelében, a falutól mintegy 2 kilométer távolságban északnyugatra emelkedő 573 m magas hegyen található a Feketevár kevés romja. A vár építése a 13. század második felében, vagy a 13–14. század fordulóján történt. Bás fia Márk és János 1328-ban kapta meg adományként I. Károly (Róbert) királytól, de haláluk után a vár visszakerült a királyhoz.

Fekete-vár egy 1386-os említés alapján már valószínűleg elhagyatott volt. A hozzá tartozó birtokot 1516-ban említik ismét, amikor a birtokos Forgách család bányászati jogot kért a területre. A régészeti adatok alapján a vár végső pusztulása a 16. században történt.

A központi sziklaplatón, annak déli végén épült vár észak–déli irányban 39 méter hosszú, kelet–nyugati irányban pedig 17 méter széles. Négyzet alaprajzú tornya 8 x 8 méteres, falvastagsága kb. 1,8 méter. Északi oldalának falmaradványa, amelyen egy bejárati nyílás van, ma is több mint 2 méter magasan áll. A maradványok arra utalnak, hogy itt egy kétosztatú palotaépület állt. A tornyot és a palotát tört vonalú falakkal kötötték össze.

A várudvar közepén egy kör formájú vízgyűjtőt készítettek A vár körül a platót néhány méterrel alacsonyabban árok veszi körül, amely külső oldalára földsáncot emeltek. A sánccal védett terület észak–déli irányban 90 méter, kelet–nyugati irányban pedig 60 méter hosszúságú.

Forrás: Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei. I. kötet. Bp. 2018. 606–608. old.

GPS: É 48° 28.420 (48.473663)
K 18° 17.546 (18.292440)

Információk: Kisaranyos településről a sárga turistajelzést követve lehet eljutni a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció