Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyugróc - Veµké UherceSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Baracskay vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Nagyugróc - Baracskay vár

A várhely a Chlmok hegy nyugati,  észak dél irányú gerincén helyezkedik el. A Harmadik katonai felmérés Zámok néven jelöli a várat, magassága 281 m tszf. A Második katonai felmérés név nélkül ábrázolja a várat, míg az Első katonai felmérésen négyzet alakú, a vártól északra melléképületei is jelölve vannak. 

A Nagyugrócból Oszlányba vezető mellékút mellett helyezkedett el, magas fekvése, ahonnan jó kilátás nyílik a Nyitra-völgyére, elárulja ennek az építménynek a stratégiai és védelmi funkcióját. Még ha egyes kutatók egy 13. századi középkori vár maradványainak tekintik, az épület áttekinthető elrendezése meghatározza reneszánsz eredetét. Az alaprajzi maradványok tájolásából az következik, hogy szabályos, négyzet alaprajzú, 60 x 60 m körüli külső méretekkel rendelkező épület volt, melynek sarkait enyhén kiugró 15 x 15 m-es négyszögletes bástyákkal erősítették meg. A központi udvarral rendelkező épület négyzetalakú elrendezését bizonyítja a már említett 1782-ből származó katonai térkép ábrázolása is. (hip)

Forrás: Bóna, Martin–Lukačka, Ján: Kultúrno - historické pamiatky Stredného Ponitria. Topoľčany: Tristanpress a Regionálne združenie obcí Stredné Ponitrie 2015 (156 s., ISBN 978-80-89173-45-7).

 

GPS: É 48° 36.690 (48.611492)
K 18° 26.676 (18.444592)

Információk: a település ÉK-i részéből indul az az út melyen, az erdő szélén, a művelt, mezőgazdasági területre juthatunk. Az erdős, bozótos szigetet csak a szántáson keresztül érhetjük el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció