Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fenyőkosztolány - Jedľové KostoľanySzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Zsiványtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Zsiványtorony („Zsivánska veza”)

A 8 méter átmérőjű, szabályos kör alaprajzú, alsóbb szintjén 2,7 méter falvastagságú, fölfelé egyre vékonyabb kőfallal épített torony napjainkban 15 méter magasságú csonkig emelkedik egy erdővel benőtt sziklás csúcson. Az egyetlen fennmaradt írásos említése, egy viszonylag késői oklevél, miszerint 1486-ban „castellum” -ként tesz elmítést róla, amely egy kisebbfajta megerődített lakóhelyet jelentett. A torony környékének alapos régészeti vizsgálata nélkül nem tudni, hogy volt-e még egyéb épületrésze, de feltételezhető, hogy a lovak és élelmiszerek számára kellett még lennie legalább egy palánkfallal kerített külsővárnak is. Erre utal, hogy a magasabb hegytetőtől mély szárazárok választotta el, valószínűleg az innen kinyert kőanyagból emelhették egykoron a tornyot is.

Története:

A középkori őrtorony romja a Zsitva folyó felső torkolatának festői völgyében búvik meg Fenyőkosztolány határában. Egykor erre vezetett a Felső-Zsitvamentét a Garam mentén fekvő Újbányával összekötő fontos hegyi út. Az út jelentősége a 14. században vált fontossá, amikor Újbányán fejlődésnek indult a nemesfém bányászata. Akkoriban lett népszerű az aranymosás is a hrussói uradalom patakjaiban, melynek a területén a torony található. A torony jelentősége az út védelmében rejlett, és a vámszedéssel volt kapcsolatban, melyet a 14-15. századi írásos emlékek is megemlítenek.

A torony építésének helyszíneként a lejtős sziklanyereg végét választották, amely alatt az út élesen kanyarodik a patak és a sziklagerinc lejtőjének szoros ölelésében. Védelmi célból az torony és az emelkedő hegygerinc között árkot alakítottak ki. A henger alakú torony nagyjából 17-20 méter magas volt, öt emeletből állt, melyeket oszlopokkal alátámasztott mennyezetek választottak el.

Az építmény pusztulásának okai nem máig nincsenek pontosítva. A 18. századi mondák alapján rablók tanyáztak benne. A torony vesztét állítólag az okozta, hogy egy, a rablók által elrabolt leány felrobbantotta.

GPS: É 48° 27.900 (48.465008)
K 18° 31.106 (18.518435)

Információ: Megközelítése: Szlovákia középső területén, Aranyosmarót {Zlaté Moravce} városától ÉK-i irányban vezet egy kanyargós mellékút Fenyőkosztolány {Jedľové Kostoľany} községébe. A településre induló bekötőútra nem kell ráfordulni, hanem egyenesen tovább kell haladni Újbánya (Nová Baňa) irányába.

Az út továbbra is keskeny és több helyen nem túl jó minőségű. Folyamatosan követi a Zsitva folyó völgyét. A leágazástól 1,5 km-re érünk el az éles bal fordulóig, amely fölött romladozik a Zsiványtorony magas csonkja. Lassan haladjunk még kb. 100 métert és jobbra lesz található a néhány autó számára elegendő kis parkoló.  Az ezzel szemközt található ösvény indul el felfelé a romokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció