Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Teplafőszékely - PodhorieSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Brezó

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Teplafőszékely község (a korábban Lenge ill. Tepla néven említett Teplafő és Saskőszékely községek egyesülésével létrejött nagyközség, mai nevén Podhorie) északi határában, egy 812 m magas hegy csúcsán található a várrom. Engel P. tévesen Nógrád vármegyébe lokalizálta a várat, de az újabb kutatások szerint az oklevelekben is említett Brezó erődítménye ezen a csúcson állt.

A vár keletkezése a XIII. század 2. felére tehető. 1454-ben Komorowski Péter Ozdinnal, Jolsvával és Muránnyal együtt átadta Rozgonyi Osvát főkapitánynak. Többé nem említik.

A vár kétrészes, K-Ny-i irányú, szabálytalan ovális alakú. A K-i irányba kinyúló külső vár körítőfalai alapjukig leomlottak, kövei itt-ott még kibukkannak a föld alól, nyomvonaluk végig jól követhető a felszínen. A vár K-i végén nagy mesterséges árok húzódik. A belső vár előtti szárazárok nyoma egy nagy, szabálytalan alakú gödör formájában ma is jól látható a vár középső részén. Felismerhetőek a kaputorony csekély maradványai, valamint a felső vár közepén a ciszterna nyoma. A vár Ny-i végén kettős osztatú épület alapjai figyelhetők meg. Ny felé továbbhaladva a váron kívül három mesterséges terasz és egy nagy mesterséges árok látható.

Forrás:

Peter Gutek – Miroslav Matejka: Menej známe stredného Pohronia. Pamiatky Múzeá 2002/1. 6. old.

Dr. Dénes József szíves levélbeli közlése. 

/Karczag Ákos – Szabó Tibor/ 


GPS: É 48° 30.447 (48.507454)
K 18° 56.194 (18.936563)

Teplafőszékelyből (Podhorie) jelzett turistaút vezet a vár közelébe, melyet 1órás túrával érhetünk el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció