Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Geletnek - Hliník nad HrohomSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Dóczy-várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Geletnek - Dóczy várkastély

Bars vármegye monográfiája szerint: "1483-ban már Kálnai László barsi főispán a földesura ... 1494-ben már mint várost találjuk említve és mint mezőváros szerepel még 1637-ben is. Ez időből való pecsétnyomóját a községházán őrzik. A Kálnaiak után a Dóczyak birtokába került, kik itt erős várkastélyt is építtettek, melyet Thököly Imre is vívott és részben le is rombolt. 1663-ban a török pusztította el a községet. Azután a kir. kincstár birtokába került és maig is az a tulajdonosa. A Dóczy-féle várkastélyt később – alakját meghagyva – restaurálták."

Könyöki József műemlékfelmérése szerint: "A falu éjszaki végén áll a geletneki vár. Ennek keleti oldala kis plateaut képez, a többi három oldala lejtős. Éjszaki részén foly a Garam vize, melyből a vár nyugati része felé egy ág folyik, mely a falú végén a Garammal ismét egyesül. A vár udvar fala kőből faragott lőrésekkel és gyilokjárdával van ellátva. A szobák alatt dongaboltozatú pinczék vannak. Az ajtó és ablakbéletek elhordattak, a falak azonban oly jó karban vannak, hogy a kincstár szándéka a várat erdészlakká átalakítani.- A kőnem melyből a vár épült: Mésztuff, édesvisi quarz és játpopal. Geletnek a Revistyei uradalomhoz tartozik, Dóczy család birtoka volt. Tököli pusztította el." Forrás: AZ ÖRÖKSÉG HAGYOMÁNYOZÁSA KÖNYOKI JÓZSEF MŰEMLÉKFELMÉRÉSE 1869-1890 - ÖSSZEÁLLÍTOTTA VÁLINÉ POGÁNY JOLÁN - ORSZÁGOS MŰEMLÉKVÉDELMI HIVATAL BUDAPEST 2000

GPS: É 48° 32.575 (48.542912)
K 18° 46.965 (18.782757)

Információk: a várkastély a település északi részén van. Kerítés zárja körül.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció