Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamszentbenedek - Hronský BeňadikSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Skala (Skala)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Benedicka Skala (magyar nevén: Szentbenedekkő) nevű hegyen álló sáncvár a Garam jobb (nyugati) partján, Garamszentbenedek település közelében, a bencés apátság épületétől D-re, 1 km-re található. A Peszér (Psiare) község felé vezető autóút szélén jobb kéz felől elhaladunk az apátság közelében, majd a kolostort övező, DNy – Ny-i irányban a hegyoldalra felfutó erődfal mellett felvezető kis útra térünk. Az erdőszélen D-i irányba tartva rövidesen barokk kápolnához érünk, mely 1713-ban, Hunyady András alispánsága idején épült. Mellette már feltűnik a vár sánca.

Ez a vár csak 1972 óta ismert. Építését szlovák kutatók a IX. sz. második fele és a X. sz. első fele közé teszik.

Magyarországi példák sokasága bizonyítja azonban, hogy e vár keletkezése és fennállása, jellege és leletei alapján a XI-XII. századra tehető. A környék hasonló sáncerődítményeivel együtt a hegyeken át a Garam mentén Zólyomba vezető utat vigyázta.

Építésekor ügyesen kihasználták a hely természetes védelmi lehetőségeit. A K-i és D-i oldalát sziklás lejtő határolja, mesterséges erődítést ezért csak az É-i és a Ny-i oldal egy részén, kb. 120 m-es szakaszon hoztak létre. Így a természetes és részben mesterséges erődítés formája elnyújtott ovál, 80 x 300 m a hosszanti tengelye mentén és kb. 3,2 ha a kiterjedése. Az 1970-es évek 2. felében a helyszínen próbaásatásokat végeztek. A sánc átvágása során feltárult annak belső konstrukciója, mely fa-föld boronaszerkezetből állt, kőfallal a külső oldalán.

A vár belterülete ma füves tisztás, a sánc azonban javarészben erősen bokros, bozótos, ezért elsősorban ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni.

/Karczag Ákos/

Forrás:

4. Castrum Bene – Konferenz. 10-13. Oktober 1994. Visegrád. Frühmittelalterliche Burgen Mitteleuropas bis zum Ende 

des 12. Jahrhunderts. Exkursion. (Slowakische Republik). 

Alojz Habovštiak – Štefan Holčík: Slovanské hradisko na Beňadickej skale v Hronskom Beňadiku. Avans v Roku 

1976. 106-107.

GPS: É 48° 20.222 (48.337032)
K 18° 33.424 (18.557060)

INFORMÁCIÓK: A Benedicka Skala (magyar nevén: Szentbenedekkő) nevű hegyen álló sáncvár a Garam jobb (nyugati) partján, Garamszentbenedek település közelében, a bencés apátság épületétől D-re, 1 km-re található. A Peszér (Psiare) község felé vezető autóút szélén jobb kéz felől elhaladunk az apátság közelében, majd a kolostort övező, DNy – Ny-i irányban a hegyoldalra felfutó erődfal mellett felvezető kis útra térünk. Az erdőszélen D-i irányba tartva rövidesen barokk kápolnához érünk, mely 1713-ban, Hunyady András alispánsága idején épült. Mellette már feltűnik a vár sánca.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció