Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamtolmács - TlmačeSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Tolmácsvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Garamtolmács falu mellett, a Garam árterébe futó sziklás földnyelv DK-i részén régi Árpád-kori vár nyomait kereshetjük fel.

A község Ny-i szélén, a Garam-folyót átívelő hídon átkelve benzinkutat pillantunk meg. Felette meredek hegyoldal, melyet megmászva, a hegytetőn a vár maradványaihoz érkezünk.

A nagykiterjedésű erődítmény területét az 1980-as években sajnálatos módon felparcellázták, helyén kertek, hétvégi házak, fabódék találhatók. Az üdülőtelep utcáin járva (melyek egyike a vár belterületét is kettévágja) ma is megfigyelhető a jól megmaradt sánc és árok, mely szabálytalan négyszöget fog közre. A vár bejárata az ÉK-i oldalon fekszik, ahol még mindig világosan kivehető egy kapu nyoma az előretolt sánccal, mint ahogy a D-i oldalon is, ahol a sáncban egy szakadás érzékelhető.

Az Árpádok korai várait kutató Bóna István Tolmácsvár koráról és szerepéről az alábbiakat írja:

„A Barsvár fölötti fontos Garam-átkelőhelyet biztosította, egyben bizonyos országvédelmi szerepet is betöltött a 10. század vége felé emelt „Tolmácsvár”. Az őskori telephalomra épült 140 x 145 m-es, 1,84 ha belterületű, deltoid alakú vár, külső oldalán száraz kőpakolással megtámogatott rácsszerkezetű föld-fa falával a típus klasszikus példája.

Minden valószínűség szerint éppúgy III. Henrik és I. Bretislav 1042. évi hadjárata során pusztult el, mint a nyitrai hercegi vár, csak ez nem épült újjá. – Históriában csak kissé is járatos kutatónak aligha érdemes vitatkozni az 1968. évi feltárás feldolgozásához fűzött (s azóta többször megismételt) „történeti” kommentárral. Amely szerint a 9. századi, ám mégis inkább a 10. század első felében épült (valamelyest a leleteket is figyelembe kell venni!) „szláv Burgwall” a Garam völgyét és felső folyásvidékét védte volna a délről észak felé hatoló „magyar harci előretörők” (vordringender magyarischer Kriegseinheiten) ellen. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a vár nyugatról fenyegető áthatolási-átkelési kísérlet ellen épült, leletei (rombusz pengéjű nyílcsúcsok, csiholóvas, 10-11. századi cserepek, malomkő töredék) tanúsága szerint valamikor a 10. század vége felé. Akkoriban, amikor Géza fejedelem kiszorult Alsó-Ausztriából (984/991) és az ország védelmét újra kellett szerveznie. A vár szerepe a Garam-átkelőhely feletti sziklaplatón, erősen kiépített nyugat-északnyugati falakkal egyértelmű – ma is híd van vele szemben is, fölötte is. Egykori helyőrségére távolról sem a mai Hrádze, középkori Grádec (=földsánc/váracs) szláv elnevezése utal, ezek csak jóval a vár felhagyása után keletkezhettek, hanem a besenyő őrség nevét mindmáig őrző Tolmács (Tlmač) falunév, amely az egyik besenyő törzs neve a környék korántsem ritka, rokon rendeltetésű, ám későbbi „Besenyő” nevű falvai közepette. 1075-ben a villa Talmach már halászfalu, tehát már akkor is csak nevében őrizte korábbi szerepét és jelentőségét.”

/Karczag Ákos/

Forrás:

Bóna István: Az Árpádok korai várai. Debrecen, 1998. 48.

4. Castrum Bene – Konferenz. 10-13. Oktober 1994. Visegrád. Frühmittelalterliche Burgen Mitteleuropas bis zum Ende 

des 12. Jahrhunderts. Exkursion. (Slowakische Republik). 

Aloyz Habovštiak: Hradisko z 9.-10. storočia v Tlmačoch. Slovenská Archeológia. 1975. 97-118.

GPS: É 48° 17.554 (48.292568)
K 18° 31.550 (18.525835)

A Garam jobb partja fölé emelkedő dombon van a vár. Sáncai többnyire hétvégi telkek udvarain láthatóak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció