Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kemenec - Kamenec pod VtáčnikomSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Hrádok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Kemenec - Hrádok

A Hrádok helyen, a hegymászó sziklák feletti andezit sziklán álló eredeti dombvárat valószínűleg a Kr. e. 1. évezred környékén építették. Ez az őskori vár az ellenség elől menedék és rejtekhely volt. Nyugatról és délről a sáncvár helye megközelíthetetlen, és a fennmaradt részét külső és belső sánc veszi körül. A bejárati kapuk a vár ÉK-i és ÉNY-i részén voltak. A várat később a kelta-dák törzsek építették újjá, akik vasércet bányásztak és dolgoztak fel. A Hrádok helyétől nagyjából 300 m-re északra található egy sziklacsoport, ahol egy kb. 6 x 3 m-es nyílással rendelkező barlangot fedeztek fel 10 m-es magasságban a földtől. Úgy gondolják, hogy ez egy érctároló lehetett, amelyet a később, a középkorban is használtak. A 9-10 században a várat újjáépítették. A várban 1962-ben a bajmóci Múzeum vezetésével felmérő kutatásokat végeztek.

Kemenec első írásos említése 1355-ben történik, majd 1435-ben Luxemburgi Zsigmond adománylevelében szerepel, melyben a Kosztolányi családnak adja.

A 13-14. században egy torony-várat építettek az őskori vár területén. A kutatások a vár középkori kőalapzatát tárták fel. Valószínűleg egy lakó- és őrtorony volt, amelynek alaprajza négyzet alakú, 9,5 x 9,8 m. A torony maradványai ma is láthatók, bár növényzettel benőttek.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 38.309 (48.638485)
K 18° 34.953 (18.582546)

Információk: Kemenec települést keleti irányba elhagyva, a sárga turista-jelzést követve, a második kijelölt parkolóhelyig mehetünk gépkocsival. Innen a sárga, majd a déli irányba leágazó zöld-átló jelzésen érhetünk a várterületre. A középkori torony romjai a várterület első, déli magaslatán, az úttól nyugati irányba, kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció