Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HahótMagyarországZala megyeZala vármegye - Sárkánysziget

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

A Hahold vagy Buzád nemzetség Kézai szerint a wurburci kerület Mesn nevű falujából származik, akiket valószínűleg III. István hívott be hazánkba és telepített le. Hahold lovag a zalai Pölöske vizénél kapott birtokot, és ott telepítette Hahót falut. E nemzetség őse I. Buzád, kinek unokája II. Arnoldnak fia Miklós hűtlenségbe esett, ezért a király jószágvesztésre ítélte.

A várat a tatárjárás után, feltehetően a XIII. század végén az itt birtokos Buzád család egyik tagja építhette. Első okleveles említése 1365-ben történik, amikor Villermus pécsi püspök és a király titkos kancellárja előtt a Habolth nembeliek, Buzád fia Miklós leányának Klárának, kit a király fiúsított, Haholton, Buzádszigeten ,,possessionem Buzadzyget" és más helyeken osztályrészét kiadja, ekkor ,, Locus castri in possessione Buzadzyget" alakban fordul elő. Ez időben tehát a vár romokban hevert.

Az ákosházi vagy buzádszigeti Sárkány család birtoka 1458-ban, 1483-ban is, amikor a vár, úgy látszik, újra felépült, vagy helyén kastély építettek, mert az ez időben kiadott okleveleinkben ,,Castellum Bwzazygethe" néven szerepel.

Sárkány János és fia azonban hűtlenségbe estek, miután a németekhez pártoltak, ezért Mátyás király 1483.szeptember 10-én kelt oklevelében Buzádsziget nevű kastélyukat - ,,castellum Bwzazygethe" - Sárkánysziget, Haholt s több más Zala és Vas vármegyei birtokaikkal elvette, s Lendvai Bánfi Miklós pozsonyi főispánnak és Bátthyány Boldizsár kőszegi kapitánynak adományozta. Az 1513.évi adólajstromban ,, Zygeth" néven ismeretes, és Haholttal együtt mint részbirtok Sárkány Bernáté. Az 1605.évi országgyűlés a vár megerősítését rendelte el.

A várkastély Hahót község határában levő Sárkány-puszta területén volt.

Feltehetően a török hódoltság végén rombolták le, a felszínen ma már falmaradványa nem található.

GPS: É 46° 37.823 (46.630383)
K 16° 56.663 (16.944384)

INFORMÁCIÓK: A vár a Hahót déli végétől keleti irányba induló földúton kb. 20 perces sétával közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció