Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsósajó - Nížná SlanáSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Sajóvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Alsósajó község nyugati végében, részben házaktól körülfogva magasodik a Murányka (Muránčok) 370 m magas kopár dombja. Itt állt a középkorban Sajó-vár, vagy későbbi nevén, Kismurány vára.

Alsósajó település a XIV. század közepe táján keletkezett. Az Ákos nemzetség által telepített sajóvölgyi bányászfalvak sorába tartozik. 1427-ben a Csetneki család uralta.

A vár eredetéről több elképzelés is született. Ismeretes olyan feltételezés, mely szerint a Bebekek építették, más nézet szerint a husziták emelték, miután 1449-ben elfoglalták a falut. A csehektől 1459-ben foglalták el Mátyás király vezérei (Bonfini). Az ostrom során bizonyára rommá lett, többé nem említik. Az alatta fekvő település német lakossága a középkor vége felé megfogyott, elszlávosodott. A vár romjait a környék építkezéseihez hordták el.

1873-ban még látható volt mély kútja és néhány csekély faldüledéke.

A Murányka-hegy központi dombján jól kivehető az egykor itt állt, 8 m átmérőjű torony körvonala. A tornyot feltehetően palánk-vagy cölöpfal vehette körül valaha, ennek azonban a felszínen látható nyoma nem maradt. A torony alatt, az É-i oldalon sánc maradványai ismerhetők fel. A hegy D-i és ÉNy-i oldalában felhagyott kőfejtő található.

GPS: É 48° 43.481 (48.724689)
K 20° 24.962 (20.416040)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció