Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jolsva - JelšavaSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - Óvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Jolsva település ÉNY-i végében emelkedik az Óvár (Hradovisko) 345 m magas csúcsa. A hegyet a D-i lábánál elterülő temető felől is meg lehet közelíteni, ez az út azonban meredekebb, és a temető kerítésének kapuja, melyen keresztül a hegytetőre vezető ösvény vezet, gyakran zárva van. Ezért ajánlatosabb a hegyet ÉNY felől megmászni, ahol ösvény nincs ugyan, de a kopár hegy erről az oldalról kevésbé meredek, és 30 perc alatt elérhető a csúcs.

A Jolsva felett álló Óvár építésének dátuma bizonytalan. Egyes vélemények szerint talán már a XII. sz-ban vár állt itt, melyet a templomos-rend lovagjai építtettek, s a tatárjáráskor pusztulhatott el. 1243-ban Pelsőc határjáró oklevele említi a várat, melynek közelében vashámor terült el, 1271-ben azonban már bizonyosan nem állt. A várat a husziták építették újjá a XV. század közepe táján. Feltehetően a cseheket Gömör megyéből elűző Mátyás király egyik hadjárata során rombolták le végleg.

A rozsnyói Bányász Múzeum és az eperjesi Szlovák Műemlék-és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban ásatásokat folytatott az egykori erődítmény területén. Ekkor két települési réteget találtak. Az első a sáncvárral van összefüggésben, melyből 13-14. századi cseréptöredékek kerültek elő. A következő építészeti tevékenység a gömöri husziták ittlétéhez kapcsolható, akik a hegyen egyszerű, kisebb erődítményt emeltek. Ehhez az időhöz köthetők a feltárás során előkerült kerámiadarabok, egy úgynevezett gótikus serleg töredékei, vastárgyak stb. A legfontosabb lelet V. (Postumus) László király (1445-1457) 10 db ezüstdénárja volt.

Napjainkban a hegytetőn egy templom alapfalai ismerhetők fel, melyet kettős sánc és árok övez.

Forrás:

Havassy Péter: Adatok a Gömör megyei várak középkori történetéhez. A Nyíregyházi Jósa András Múzeum 

Évkönyve. XLIII. (2001). 292. 

Hunfalvy János szerk.: Gömör és Kishont törvényesen egyesült vármegyék leírása. Pest. 1867. II. 20.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 456.

Soós Elemér – Pogrányi Nagy Félix: Magyarország várai. Kiegészítés Soós Elemér munkájához. 1940. OSZK. 

Kézirattár. II. kötet. Gömör megye. Fol. Hung. 3512. 26-27.

Ladislav Olexa – Gabriel Tököly: Zistovací výskum na stredovekej lokalite hradovisko v Jelšave. Avans v Roku 1976. 

206-208.

/Karczag Ákos/

GPS: É 48° 38.120 (48.635334)
K 20° 14.019 (20.233658)

INFORMÁCIÓK: Jolsva település ÉNY-i végében emelkedik az Óvár (Hradovisko) 345 m magas csúcsa. A hegyet a D-i lábánál elterülő temető felől is meg lehet közelíteni, ez az út azonban meredekebb, és a temető kerítésének kapuja, melyen keresztül a hegytetőre vezető ösvény vezet, gyakran zárva van. Ezért ajánlatosabb a hegyet ÉNY felől megmászni, ahol ösvény nincs ugyan, de a kopár hegy erről az oldalról kevésbé meredek, és 30 perc alatt elérhető a csúcs.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció