Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jolsvatapolca - Jelšavská TeplicaSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - Oldal-hegy, Stráň

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Jolsvatapolca (Gemerské Teplice) felett emelkedő Oldal-hegy (Stráň) csúcsán középkori toronyvár csekély maradványai találhatók. Legkönnyebben a Jolsvatapolcától ÉNy-ra, Jolsva (Jelšava) irányába haladó műút felől érhető el. Ezen 2 km-t megtéve egy jobbra tartó földúthoz érünk. Erre rátérve K felé haladunk, a tisztást elhagyva az erdőbe térünk. 700 m gyaloglás után a földútról jobbra letérve felkapaszkodunk a Stráň oldalában a hegy tetejére. A sziklákkal szabdalt csúcsra érve található a bozóttal erősen benőtt magassági pont. Ettől keletre, 30 m-re, a sziklás gerincen haladva található az a domb, melyen a kis őrvár állt egykor.

A várról okleveles adatok nem maradtak fenn. Az alatta fekvő Jolsvatapolca kezdetei visszanyúlnak a tatárjárás előtti időkbe, alapjait a gömöri királyi vár népei vetették meg. A pelsőci uradalom része volt, melyet 1243-ban a király Ákos nb. Fülöp és Detre ispánoknak adott. Detre fia Benedek fiai osztoznak rajta utóbb is.

A vár egy 8,5 m átmérőjű kőtoronyból és a K-i oldalán elterülő kis kerített platóból állt. Napjainkra az erődítmény teljesen elpusztult, helyét kővek és némi habarcstörmelék borítja. A terepalakulatok alapján azonban ma is jól kirajzolódnak a hajdan itt állt őrtorony körvonalai.

Forrás:

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza II. Bp. 1987. 555.

Michal Slivka – Adrián Vallašek: Stredoveké fortifikáčné objekty v severnej časti gemera. Archeologické Rozhledy. 

1984. (36). 655.

Michal Slivka – Adrián Vallašek: Stredoveké pamiatky v Siveticiach a okolí. Vlastivedny Casopis 1981. XXX. 187.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 470.

/Karczag Ákos/

GPS: É 48° 36.552 (48.609196)
K 20° 15.906 (20.265095)

INFORMÁCIÓK: A Jolsvatapolca (Gemerské Teplice) felett emelkedő Oldal-hegy (Stráň) csúcsán középkori toronyvár csekély maradványai találhatók. Legkönnyebben a Jolsvatapolcától ÉNy-ra, Jolsva (Jelšava) irányába haladó műút felől érhető el. Ezen 2 km-t megtéve egy jobbra tartó földúthoz érünk. Erre rátérve K felé haladunk, a tisztást elhagyva az erdőbe térünk. 700 m gyaloglás után a földútról jobbra letérve felkapaszkodunk a Stráň oldalában a hegy tetejére. A sziklákkal szabdalt csúcsra érve található a bozóttal erősen benőtt magassági pont. Ettől keletre, 30 m-re, a sziklás gerincen haladva található az a domb, melyen a kis őrvár állt egykor.

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról