Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sőreg - ŠuriceSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - Dánoskő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép

A Bolondóci várjobbágyok a Sőreg melletti Dánoskő hegyét az 1241-es tatárjárás alatt saját költségükön megerősítették és a király népeit itt megőrizték. Eme tettükért IV. Béla 1245-ben Bolondóc-vár joghatósága alól kivette és a királyi házához számító szolgák közé emelte őket. A tatárvész során sebtében emelt falakat a XIII. század végén Rátót nb. Kakas lovászmester, a kazai Kakas család őse tovább építette és erősítette. 1341-ben János nevű fiáé, majd ennek fiaié, Lászlóé és Jánosé. Az ő birtokukban említik 1372-ben és 1375-ben is. 1385-ben, amikor Mária királynő a birtokra új adományt adott Lászlónak, már nem említik a várat, Zsigmond király 1415-ben kelt oklevelében pedig romként szerepel. Többé nem épült fel.

Ma a 294 m magas várhegyet Bagolyvárnak nevezik, helyenként a középkorban faragott lépcsők vezetnek csúcsára.

A hatalmas sziklaszirt nehezen megközelíthető felső sziklaplatóján még látható a vár sziklába vájt vízgyűjtője.

Öregtornyának és övezőfalainak omladékai már alig látszanak, inkább a sziklába vésett falak helyei figyelhetők meg. Az alatta fekvő Sőreg település (ma Surice) Sőregallya néven az egész középkoron át előfordult, magyarlakta falu ma is. Sőregtől délnyugatra 2 km-re a szlovák turistatérképek „Curgov” néven romot jelölnek, mely valószínűleg nem várrom, hanem egy korábbi kúria, vagy kastély romja.

GPS: É 48° 13.576 (48.226269)
K 19° 54.792 (19.913204)

A vár csekély romjait a falu déli vége fölé emelkedő Várhegyen találjuk. Jelzett túristaút vezett fel megkerülve a vársziklát a domb-nyeregig. A sziklatetőre felmászni veszélyes, nem érdemes kockáztatni!

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
Ajánlott látnivalók
Fellegvár
BrassóFellegvár
Keresési előzmények
Sőreg - Dánoskő