Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szépmező - Schönau - ŞonaRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék Ny-i végében, az itt Ny-DNy-ra kanyargó Kis-Küküllő bal partján fekszik Szépmező (Schönau, �ona) község.

1313-ban Scepmezeu, 1322-ben Zepmezew, 1332-ben Scepmezew, 1492-ben Zaz Zep Mezew, 1647-ben Széép Mezeö néven említik az okiratok. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Syfridus a pápai tizedjegyzék szerint 30 dénárt fizet, majd ismét 30 dénárt. Az 1300-as évek elején telepített Küküllő menti szászok szépmezői első templomáról az a hagyomány, hogy a ma ismert templomtól két és fél km-re délre állott, s annak papja az 1332-ből feljegyzett Syfridus volt. Temploma Szent Márton nevét viselte.

Úgy látszik, ez az első középkori templom a XV. század végére rommá lett; kora vagy a háborús pusztítások nyomán, mert köveinek felhasználásával a XV. század első negyedében a ma is álló kis csarnoktemplomot építik.

A templom régebbi része a félköríves szentély, melyet keleten és délen egy-egy támpillér erősít. Hajójának nyugati homlokzata elé nem emeltek tornyot, azt a négyszög alakú védőfalba épített kaputorony pótolja (ez egyben harangtoronyként is funkcionál), mely (tetőzete kivételével) a leginkább megőrizte az eredeti építészeti stílust.

1654-ben tűzvész pusztítja. 1654-ben tűzvész pusztítja.

1844-ben a hajót déli irányban egy oldalhajó hozzáépítésével szélesítik, s a hajó sík mennyezetét átnyújtják az oldalhajó fölé, így a szentélyt is sík mennyezet fedi. 1847-ben az oltár fölé egy nagyméretű festmény készül.

A templomot XVII. századi várfal veszi körül 3 m magas téglafalakkal, követve a régebbi falak alapjait, amelyekből csak a bástyatorony alapjai maradtak fenn. Harangtornya 1826-ban kapja mai formáját. Oltára XIX. századi.

Az 1859. évi nagy tűzvészt csak az 1647-ben öntött harang vészeli át. Felirata: „Mit Gottes Hilfe goss mich Gustav Unten aus Brunswig in Weissenburg 1647.”

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 814-815.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 13.075 (46.217922)
K 24° 0.819 (24.013651)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció