Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HajdúszoboszlóMagyarországHajdú-Bihar megyeHajdú vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Hajdúszoboszló, templomerőd

A 15. századi falmaradványok felhasználásával 1711-1717 között épített templom mai formáját 1820-ban kapta. A régi református templomot egy kb. 100 x 50 méter nagyságú négyszög alakú, erődítés vette körbe, sarkain egy-egy sarokbástyával. Az erődfalat már a hajdúk telepítése előtt megépítették, valószínű a reformáció harcai és a török elleni védekezés tette szükségessé az erődítés ki építését.

1660-ban Szelim török pasa megtámadta a megerősített templomot. Egy 1841-es felmérésen még feltüntették a szabályos téglalap alakú várfalat, melynek két keleti sarkában téglalap alakú, két nyugati sarkában kerek tornyok erősítették a védelmet.

A fal építésére két adatunk van, a feltáró régész az építési rétegben 15-16. századi kerámiát talált, illetve az az adat, hogy a kulcslyuk alakú hajdúszováti lőréseket a Szinán pasa pusztítása után renovált szoboszlói erődfal alapján készítették. Mivel a szováti körítőfalat 1640 és 1643 között építették, a szoboszlói ez előtt készülhetett.

Az erődfalat szabályos távolságban elhelyezkedő kifelé és befelé szélesedő lőrések szelik át, amelynek kilövő nyílásai kulcslyuk alakot képeznek. Az erődfal erősítésére szolgáló kis tornyot, az udvarról bejárati ajtón lehet megközelíteni, amelynek belső teréből a védőfalhoz hasonlóan szintén lőrések tárulnak elő. A belső terét félgömb alakú boltozat zárja, az építményt csúcsos toronysisak borítja, amelynek zsindelytetejét és a megrongálódott falat az 1960-as években sikerült helyre állítani.

Köszönjük Hajdú Istvánnak a friss, 2021 decemberi képeket!

GPS: É 47° 26.606 (47.443432)
K 21° 23.285 (21.388081)

Információk: A helyreállított sarokbástya és a hozzá kapcsolódó falszakasz a református templom mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció