Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsővály - Vyšné ValiceSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Tornallyától nyugatra található Vály-völgy legészakibb településére, Felsővályra érve már messziről föltűnik a település közepén, dombon álló templomának zömök épülete.

1426-ban Valy és Waal alakban olvassuk a falu nevét az egykorú oklevelekben. Az ősi Vályi-törzsből kiágazott családjai már a középkorban annyira elszaporodtak, hogy nemesi kúriáik a helységet szinte teljesen megtöltötték, sőt, két újabb falut (Bikszög és Gergelyfalva) alapítottak. A község jellegét magyar nemessége határozta meg, ez nem változott 1773-ra, az úrbérrendezés korára sem.

A Vály-völgy legkorábbi temploma Felsővályban épült meg, valószínűleg a 11. század folyamán. Boldogságos Szűzről nevezett egyházát említi a 14. század eleji pápai tizedszedők jegyzékei is, sokáig a völgy egyetlen temploma volt. A husziták idejében, a község határában a magyarok és a csehek között összecsapás zajlott. A templom erődfalának építése is ezekre az évekre tehető. A reformáció idején a Vály-völgy lakosai áttértek a ref. hitre, így a templom is református lett. A középkori eredetű templom 1619-ben leégett, de 1622-ben újra felépült. Erődítményeit jó karban tartották, így a török portyák ellen azok biztos védelmet nyújtottak a település lakóinak.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Gömör-Kishont vármegye. Bp. 1903. 48.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 297-298.

B. Kovács István: Gömörológia. Pozsony. 2003. 63, 97.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 27.526 (48.458759)
K 20° 11.342 (20.189035)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció