Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Süvéte - ŠiveticeSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Árpád-korban települt Süvéte román-kori temploma a falu északi végén, az út fölötti templomdombon magasodik. A XIII. századra keltezhető, kör alaprajzú téglatemploma a jeruzsálemi Szent Sír templomának mintájára épült, talán a magyar keresztes hadjárat után II. András kíséretének egyik tagja emelte. Lőréses erődfal veszi körbe, bejáratát pedig kaputorony védelmezi, mely egyben harangtoronyként is szolgált. Ezek az erődítések a XVI. századra keltezhetők, mikor a Murány birtoklásáért folyó harcok ill. a törökök betörései miatt a falu lakói nagyobb védelemre szorultak. Az erődtemplom azonban úgy látszik, mégsem nyújtott elegendő oltalmat, mert a század végére Süvéte lakossága a dúlások nyomán alaposan megfogyatkozott.

Forrás:

Ila Bálint: Gömör megye. IV. Bp. 1969. 66.
Ludwig Emil: Felvidéki műemlékkalauz. Bp. 2000. 130-131.
/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 35.031 (48.583851)
K 20° 16.521 (20.275351)

INFORMÁCIÓK: Az Árpád-korban települt Süvéte román-kori temploma a falu északi végén, az út fölötti templomdombon magasodik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció