Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rimabánya - Rimavská BaňaSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Rimabánya község közepén, az országút felett emelkedő dombtetőn, erődített műemléktemplom magasodik.

Rimabánya eredetileg a kalocsai érsekség birtoka. 1266–1272 között a helység közelében, a Szinér-hegyen gazdag aranybányákra bukkantak, melyek egyre több bányászt vonzottak a vidékre. 1268-ban István kalocsai érsektől városi szabadalmakat nyert, 1270-ben pedig lakosai adóelengedésben részesültek. A bányák azonban idővel elveszítették jelentőségüket s így a város is hanyatlásnak indult. 1439-ben Rimabánya már az ajnácskői vár tartozéka.

Temploma helyén egyes vélemények szerint az Árpád-korban kisebb vár állt. A XIII. században épült templom köré Giskra huszitái emeltek lőréses erődfalat, szentélyapszisát megvastagítva egybefalazták a kapuvédő őrtoronnyal. A husziták elűzése után a guthi Ország család birtokolta Rimabányát. A XVI. század közepétől a templom erődítményei a török portyázók ellen nyújtottak védelmet a környéken élőknek. Később a templomot részben átépítették, szerencsére kerítőfalához nemigen nyúltak, így az napjainkban is olyan, mint a középkor végén volt.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Gömör-Kishont vármegye. Bp. 1903. 88, 465.

Ludwig Emil: Felvidéki műemlékkalauz. Bp. 2000. 136-137.

(Karczag Ákos) 

GPS: É 48° 30.632 (48.510532)
K 19° 56.376 (19.939592)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció