Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rimaszécs - Rimavská SečSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Csobánkő

  • Történelem

Csobánkő vára


Csobánkő elpusztult váráról az 1900-as évek elején Könyöki József tett említést várjegyzékében, a gömör megyei erősségek között. 

Pogrányi úgy tudta, hogy Rimaszécstől nyugatra 3 km-re, Felső-Csobánka puszta (ma Visnové) környékén állott valaha a vár. Ezen a helyen 1347-ben az Alsóbovita nevű település állott, mely évtizedekkel később elnéptelenedett. Ugyanitt Csobánkaháza falu a XV. század közepén tűnik fel. Oklevelek említik 1427-ben, 1431-ben és 1481-ben is. Csobánkaháza a XVI. század közepén még lakott hely, a török megjelenésével elpusztásodott. Környékén a várnak ma már nyoma sincs. 

Dr. Dénes József véleménye szerint a várat nem Csobánka-pusztán, hanem a mai Magyarország területén, Domaháza és Zabar települések közt, a 344 m-magas Csobánkő-hegy csúcsán – vagy ennek környékén – kell keresni (a legújabb turistatérképek tévesen „Csobán-kó”-nak nevezik). A Csobánkő-hegy a középkorban Zabar faluhoz tartozott és Gömör megye határán állt. Jelenleg Borsod megyéhez és Domaháza községhez tartozik, a falutól délnyugatra 3 km-re található. 2003. május 17-én történt terepbejárásunk során a Csobánkő-hegyen nem leltük a vár nyomait. A kutatást a Csobánkő-hegy környékén lévő magaslatokon, ill. a Felvidéken található Csobánka-puszta térségében egyaránt célszerű folytatni.


Források:


Soós Elemér – Pogrányi Nagy Félix: Magyarország várai. Kiegészítés Soós Elemér munkájához. Gömör vármegye 1940. OSZK. Kézirattár. II. kötet. Fol. Hung. 3512. 14.

Könyöki József: A középkori várak, különös tekintettel Magyarországra Bp. 1906. 284.

Dr. Dénes József szóbeli közlése

Csánki Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. I. Bp. 1890. 132.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 171-172.


(Karczag Ákos)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció