Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Derencsény - DrienčanySzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Derencsény falu a Derencsényi család ősi fészke. E család őse Miklós, 1297-ben nyeri Derencsény és Osztra felét, fia László, felveszi a Derencsényi nevet. A család a XVI. század végén halt ki. Az uradalom ezt követően a Széchiek birtokába került, később Rákóczy-birtok lesz, majd a Koháryak az urai és ezek után a Coburg hercegi család, de velük együtt a báró Luzsénszky, Szentmiklóssy, Draskóczy, Máriássy, Bodon és a báró Nyáry családok is birtokosok itt.

Derencsény templomát, mely a Mindenszentek tiszteletére épült a XIII. század második felében, először a pápai tizedjegyzék említi 1332-ben. A templomot övező lőréses erődfal építése a huszita időkhöz köthető. Téves azonban az a nézet (pl. Pogrányi), mely szerint a megerősített templom („templomvár”) azonos a Hunyadi által 1252-ben elfoglalt, oklevelekben emlegetett derencsényi huszita várral. Ez már csak azért sem lehet igaz, mert mint tudjuk, Hunyadi a Balog-patakot elgátolva vízzel árasztotta el a szóban forgó erősséget, a vártemplom pedig dombon áll, a Balog-patak szintje felett legalább 60 m relatív magasságban. Az erődfal a kuruc mozgalmak után elvesztette jelentőségét. A középkori templom helyén 1796-ban újat építettek, ekkor a kerítőfal kijavításával már nem foglalkoztak.

Napjainkban a templom É-i és K-i oldalát kerítő falnak csak alapja, omladozó falsíkja látszik, NY-i oldalán azonban 1,5 m magasan, lőréseivel ma is áll.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Gömör-Kishont vármegye. Bp. 1903. 40.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 188.

Soós Elemér – Pogrányi Nagy Félix: Magyarország várai. Kiegészítés Soós Elemér munkájához. Gömör vármegye. 

1940. OSZK. Kézirattár. II. kötet. Fol. Hung. 3512. 16-17.

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza II. Bp. 1987. 493.

GPS: É 48° 28.986 (48.483101)
K 20° 4.169 (20.069477)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció