Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dernő - DrnavaSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Ördögvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

 

Ördögvár 

Vármegye: Gömör-Kishont 

Ország: Szlovákia 

Régió: Felvidék 

Helységnév 1: Dernő 

Helységnév 2: Drnava 

Ördögvár – Dernő

 

Pogrányi szerint a Dernő (Drnava) község feletti Dernői-völgy déli sarkán vár állt valaha. Azt is lejegyezte, hogy a néphagyomány szerint itt állott egykor eredetileg a korai Krasznahorka vára. A közelmúltban kincskeresők munkálkodása nyomán Árpád-kori cserepek és kőfal nyomai kerültek innen elő. A hegy ma a Certov-hradok (Ördög-vár) nevet viseli.

 

Források:

 

Soós Elemér – Pogrányi Nagy Félix: Magyarország várai. Kiegészítés Soós Elemér munkájához. 1940. OSZK. Kézirattár. II. kötet. Gömör megye Fol. Hung. 3512. 14.

 

(Karczag Ákos)

GPS: É 48° 39.140 (48.652332)
K 20° 38.984 (20.649727)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció