Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Káposztafalva - HrabušiceSzlovákiaFelvidékSzepes vármegye - Marcellvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Káposztafalva, Marcellvár

A Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) szurdokának északi oldalán, a Gömör-Szepesi-érchegység “Szlovák Paradicsomnak” (Slovenský Raj) nevezett részén , Káposztafalva (Hrabušice) határában található Marcellvár szerény romja.

A Zelená hora (németül: Grünberg) várromját IV. Béla király 1250-ben kiadott oklevele alapján hívjuk Marcellvárnak. Két falut adott akkor a király a szepesi prépostnak, hogy serkentse a vár újjáépítését. Mint egy IV. László által kiadott későbbi oklevélből tudjuk, erre végül nem került sor. Csak a 15. század közepén tudunk a régi vár újbóli, “huszita” zsoldosok általi használatáról.

A viszonylag nagy alapterületű vár alaprajza az erdélyi archaikus kővárakéhoz hasonló jellegzetességeket mutat.

IV. Béla oklevele szerint egy bizonyos Marcell építtette eredetileg. De vajon ki volt ő és mikor élt? Biztosan nem tudjuk, de van egy könnyen elképzelhető azonosítási lehetőség. A magyar krónika szövegek 1095-ös esemény kapcsán említenek egy Marcell prépostot, akit I. (Szent) László lengyelországi követségbe küldött. Csábító arra gondolni, hogy éppen szepesi prépost lehetett! Ugyan nem tudjuk, hogy a szepesi prépostságot melyik király és pontosan mikor alapította, de amennyiben a krónikában szereplő Marcell a szepességi vár névadója, akkor talán éppen Szent László alapíthatta azt!

Egy biztos, IV. Béla oklevelének szóhasználata, miszerint Marcellvár építése 1250-ben “sok éve” szünetelt, aligha egy tatárjárás után elkezdett várépítésre utal.

https://djnaploja.wordpress.com/2020/01/09/marcellvar/

GPS: É 48° 57.533 (48.958885)
K 20° 24.475 (20.407913)

Információk: Káposztafalva déli részén levő parkolóból indulva, a kék majd a Hernádon átvezető hídtól, és sárga jelzést követve érünk a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció