Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hollólomnic - HolumnicaSzlovákiaFelvidékSzepes vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hollólomnic – várkastély 


Története:


Nem ismeretes semmiféle részletesebb adat a Hollólomnic település szélén emelkedő várkastélyról, így csak az országosan ismertekkel összehasonlítva, mondhatjuk el, hogy az épület a felvidéki jómódú birtokos nemesség által a XVI. – XVII. században építtetett reneszánsz stílusú erődített birtokközpontok közé tartozik. Valószínűleg a jobbágyfalut magáénak mondható nemesi családok egyike {Görgey, Újházy vagy Berzeviczy} utasítására emelték, de erről nem ismeretes korabeli dokumentum. Az erődített földesúri lak osztozott a Szepesség viharos történelmében, pusztulásának körülményeit sem ismerjük, de a maradványok csekély volta okán ez még régebben bekövetkezhetett {XVII. század vége?}. Egy másik reneszánsz várkastély viszont épségben fennmaradt a település belterületén. 


Leírása:


Hollólomnic várkastélyának romjánál még nem végeztek régészeti kutatásokat, ezért csak a 2003 nyarán végzett terepbejárás alapján tudunk képet alkotni az egykori épületről. A szabályos téglaalap alakú nemesi lak mintegy 20 x 10 méteres területet foglalt magába, főhomlokzata az alatta Ny-felé húzódó, mélyebben fekvő településre nézett. A kőből és téglából emelt falak három helyen emelkednek szinte teljes magasságukig, bennük kettő, alaktalan réssé növekedett egykori ablaknyílással. A falakon még a vakolat is látható, valamint egy gerenda nyílássor arra utal, hogy az emeletét végigfutó erkély keretezte. Ilyen szempontból az épségben lévő bethlenfalvi várkastélyra hasonlít. A romok állapota arra utal, hogy már régóta pusztul, talán még a XVII. század végén {?} romba dőlhetett. Ehhez járulhatott, hogy a helybéli lakosság is elhordta az építőköveit a saját házaikhoz, így a hollólomnici várkastély napjainkban {2003} már a végső pusztulásnak indult. Sürgős lenne a mielőbbi régészeti kutatása az épületnek, valamint a nyomtalanul eltűnt egykori külső védőművek {kőfal, esetleg tornyok} föld alatt rejtőző alapjainak feltérképezése. 


Megközelítése:


Hollólomnic {Holumnica} községét a 77-es főútvonalon utazva, Késmárk {Kežmarok} városától ÉK-re, egy mellékútra térve érhetjük el. A szinte csak egyutcás falu vége felé haladva, az utcasor baloldalát szegélyező magaslaton rövidesen a szemünkbe tűnnek a magas falcsonkok. A házak mögé kerülve gyalog érdemes felkapaszkodni a reneszánsz várkastély romjához. 

/Szatmári Tamás/

GPS: É 49° 13.987 (49.233112)
K 20° 31.619 (20.526985)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció