Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hollólomnic - HolumnicaSzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - erődített kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Erődített kastély

Hollólomnic (Holumnica) település Ólublótól 14 km-re délnyugatra, Podolin városától 3 km-re délre, a Poprád folyó völgye fölött emelkedő dombok között, a Hollólomnici-patak völgyében fekszik. Az erődített kastély romjai a község délkeleti részén emelkedő dombon állnak, alig pár méterrel a környező házak felett.

Miután nem ismeretes semmiféle részletesebb adat a Hollólomnic település szélén emelkedő kastélyról, így csak az országos ismertekkel összehasonlítva mondhatjuk el, hogy az épület a felvidéki jómódú birtokos nemesség által a 15–17. században építtetett reneszánsz stílusú erődített birtokközpontok közé tartozik. Valószínűleg a jobbágyfalut magáénak mondható nemesi családok egyike {Görgey, Újházy vagy Berzeviczy} utasítására emelték. Azonban erről nem ismeretes korabeli dokumentum.

A kastély késő gótikus stílusban épült, valószínűleg a 15. század végén, majd a 16. század folyamán, reneszánsz stílusú átalakítás követően nyerhette el végleges formáját. A kastélyt birtokosai a 17. századig lakták, majd a faluban emelt új, kényelmes kastélyba költöztek. A régi kastély pedig ezt követően magtárként szolgált. Az 1683-ban Károlyi László és Sennyei Albert tulajdonában lévő romos kastélyt, 1711-ben már a tető nélküli romként említik. Aztóta pusztultak falai.

A kastély mai ismertek szerint, egy észak-déli tájolású, téglalap alaprajzú épület, melynek hossza 28, míg szélessége 15 méter. A javarészt elpusztult épület nyugati frontján áll még két jelentős falszakasz, illetve a keleti oldalon egy kisebb falrészlet. A kastély egykori erődítetségére igazolás a nyugati oldalon álló falszakasz északi harmadában megmaradt két lőrés. A kastély valaha kétszintes lehetett, vélhetően további védelmi elemekkel kiegészítve.

Napjainkban az épület körül árok vagy sánc maradványai nem figyelhetők meg. Weber Samu a 20. század elején, még a kastély pincéiről és börtönének maradványairól tesz említést.

A közelmúltban kezdődőtt meg a kastély régészeti kutatása, melynek nyomait a 2024 tavaszi bejárás alkalmával mi is láthattuk. Sajnos a munkaterület fedése miatt, az eddig megkutatott belső elrendezésből nem sokat tudtunk megfigyelni. Ami viszont láthatóvá vált, hogy az északi falszakaszt már sikerült a törmelékhalom alól kiszabadítaniuk. Annak kapcsolódása jól látható a keleti falrészlethez, sőt azon túl is mutat.

Egyenlőre nem áll rendelkezésünkre információ az eddigi feltárás eredményeiről, de remélhetően hamarosan tisztább képet kaphatunk a kastély építéstörténetéről, keletkezéséről és korabeli életéről.

Keserű László - 2024

Felhasznált források:

Szatmári Tamás: Hollólomnic – várkastély, a www.varak.hu honlap korábbi szócikke
Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében - www.varak.hu - terepbejárás, 2024
Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei - 2018
A település honlapja

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 13.987 (49.233112)
K 20° 31.619 (20.526985)

Információk: Hollólomnic (Holumnica) település Ólublótól 14 km-re délnyugatra, Podolin városától 3 km-re délre, a Poprád folyó völgye fölött emelkedő dombok között, a Hollólomnici-patak völgyében fekszik.

Az erődített kastély romjai a község délkeleti részén emelkedő dombon állnak, alig pár méterrel a környező házak felett. Parkolni a főutca mentén lehet, a rom területe szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció