Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szepesolaszi - Spišské VlachySzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szepesolaszi, templom

A települést 1242-ben az Alsó-Rajnavidékről származó németek alapították. Hozzájuk csatlakozott egy Jászón élt olasz közösség, akiket a Szepesi vár építéséhez telepítettek ide. Szepesolaszi a 16 egykori szepesi koronaváros egyike. Több szepességi városhoz hasonlóan 1412 és 1772 között lengyel zálogban volt.

A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt plébániatemplom 13. századi eredetű, amely későromán stílusban épült. 1434-ben a sérült templomot lebontották és gótikus stílusban újraépítették. A templom kincseihez tartozik a lőcsei Pál mester műhelyében készült szentkereszt, valamint az 1497-ből származó kétrészes gótikus stílusú bronz keresztelő.

"A szepesolaszi templom a városka szélén emelkedettebb domb tetején áll, s czintermét övező falai hajdani erődítményeinek maradványai, amelyek az ágyúk használata előtt, de sok helyütt jóval később is, háborús időben a lakosság védelmére szolgáltak." (Vajdovszky János: Szepesvármegye müvészeti emlékei - 1905)

Egyéb leírások is megemlítik, hogy a  templom a török időkben erődített volt. A templomot övező masszív támpilléres kőfal kitűnő állapotban ma is áll. Viszont lőfegyverek céljából való erődítettség jellegét, az immár száz évvel ezelőtt készűlt fotókon sem mutatja.

Később barokk részletekkel egészítették ki az épület. A templom tornya a 19. század első harmadában, 1832-ben készült el. A templom restaurálása 1875-ben Vajdovszky János, az ismert régész felügyeletével zajlott.

A templom szomszédságában álló plébánia, eredetileg a 15. században gótikus stílusban épült, majd a 17. században átépítették. Szintén fontos látnivaló a régi városháza, amelynek egy része kápolnaként működik. Egyes források a régi városháza épületét is erődítettnek tartják.

Felhasznált források:

Vajdovszky János: Szepesvármegye müvészeti emlékei - 1905
Műemlékem.hu - www.muemlekem.hu - Szepesolaszi
A település honlapja: https://www.spisskevlachy.sk

GPS: É 48° 56.925 (48.948757)
K 20° 47.573 (20.792883)

Információk: Szepesolaszi (Spišské Vlachy) városa, Iglótól városától 21 km-re keletre, a Hernád mentén, a Branyiszkói-hegység és a Király-hegy keleti részének találkozásánál fekszik.

A település főterének nyugati részének szélén áll a Keresztelő Szent Jánosnak szentelt plébániatemplom. Mellette található a 15. században gótikus stílusban épült, majd a 17. században átépített plébánia épülete, illetve a régi városháza, amelynek egy része kápolnaként működik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció