Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Turina - TuhrinaSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Bodonvára, Makovica

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Bodonvára

Középkori oklevelekben szerepelt még „Kerekkő és Makovica” néven is. Az erősség nevéből ítélve az Aba nemzetséghez tartozó Vejte fia Bodon {okleveles említése 1275 – 84 között}, a Lapispataki és Zsegnyei nemesi famíliák őse építethette fel közelebbről ismeretlen időpontban.

1298 körül – Bodon előkelő fiaitól a vele rokonságban álló Somosi család foglalta el az ekkor Kerekkő névvel szerepeltetett erősséget. Az ostromban vagy az azt követő rombolás és gyújtogatás során annyira megsérült, hogy többé nem építették újjá. 1299-es egykorú adat szerint a romba dőlt várat „Makovica” néven hívták.

1435 – Ebből a jóval későbbi időszakból maradt fenn egy királyi oklevél, miszerint Lapispataki Márton nemes úr és rokonai új adományt szereztek a Makovica nevű várromra, amivel megerősítették ősi birtokuk tulajdonjogát. Az erődítményhez azonban nem nyúltak, ami így véglegesen rommá vált.

Az évszázadokkal ezelőtt rommá vált Bodonvárát Eperjes városától K-i irányban találjuk meg egy igen magas, 855 méteres hegycsúcson, amely valójában egy, a környezetéből 15-20 méterre kiemelkedő, 80 x 80 m-es, majdnem négyszögletű sziklatömb. A fennsíkot a délnyugati és a délkeleti, kevésbbé meredek oldalon árok és sánc védelmezte. Ennek lepusztult nyomai egy , a fölötte levő várfalakat kívülről követő kb 6 m széles terasz formájában ma is jól láthatóak. Maga a vár kb 50 x 50 m-es méretű, közel szabályos négyszög alaprajzú. A fennsík peremén jól követhetőek a a hajdani kerítő fal omladékait takaró földhalmok.

A vár északkeleti sarkához közel, egy kis kiemelkedésen egy kb 6 m belső átmérőjű kerek torony csekély maradványai láthatóak. Bár a torony egy mesterségesnek tűnő kiemelkedésen van, körülötte további erődítés, árok, sánc nyomait nem láttuk. A torony a kerítő falsíkot megszakítva épült és a korábban készített várfallal együtt használhatták mint egy "motte and bailey" típusú várat.

Források:

Engel Pál: Magyarország világi archontológiája I. {1996} 283. old. 

Fügedi Erik: Vár és társadalom a XIII. – XIV. századi Magyarországon {1977}165. old. 

Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpátmedencében {2001} 212. old. 

/Szöveg: Szatmári Tamás/

GPS: É 48° 56.223 (48.937042)
K 21° 24.024 (21.400406)

Információk: Bodonvárát Eperjes városától K-i irányban találjuk meg egy igen magas, 855 méteres hegycsúcson, amely valójában egy, a környezetéből 15-20 méterre kiemelkedő, 80 x 80 m-es, majdnem négyszögletű sziklatömb.

A Turina határában levő Bodonvárhoz a közeli Vörösvágás (Červenica) falu felől északra indulva juthatunk el Szigord (Sigord) felé autózva.

Miután elhaladtunk az úttól keletre eső Opálbánya (Dubník) mellett, kb 3 km-es autózás után keresztezi a keskeny aszfaltutat a jelzett turistaút. Ezen gyalogosan nyugat felé indulva további 3 km-es túra után érkezünk Bodonvár sziklatömbjéhez.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció