Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Abos - ObišovceSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Abos, vár

Abos (Obišovce) falu Kassától 17 km-re északra, a Szinnye folyó és a Hernád összefolyásánál fekszik. A települést először 1289-ben „Obus” néven említi oklevél. A falutól 1,5 km-re északnyugatra, a Szinnye (Sinka) völgyének keleti oldalán emelkedik, a Zámčisko nevű, 360 méter magas várhegy.

A várat, amely a tatárjárás után épült, feltehetően az Aba nemzettség Somosi ágának, Miklós fia Kajol leszármazottainak az erőssége volt. Írásos forrásokból ismert, hogy 1280-tól Abos és környéke az ő birtokukban volt.

A vár maradványait a szlovák régészek 1961-62 között tárták fel. Az ásatáson előkerült leletek a 13-15. századra keltezhetők. Az erősség pusztulását a szakemberek a 14-15. századra teszik.

A várdombon egy szabálytalan óvális alaprajzú, vastag, 2,5 méter vastagságú fallal körülvett vár állt. A belső udvaron több épületet tártak fel. A várfalhoz csatlakozott a torony, a délkeleti részen pedig egy palotaszárnyat építettek. A vár közepén megtalálták és feltárták a falazott ciszternát is. Az egész várat markáns sánc és védőárok keríti.

A várba felvezető út a várárok déli külső oldalán kívül futott, egészen a délnyugati oldalon lévő külső sáncig. Majd innen vezetett egy feltehetőleg fahíd a vár délnyugati kapujához, ahol a vár bejárata nyílott.

A 60-as években történt feltárás utáni évtizedekben a vár területét ismét visszavette az erdő. A változást ebben a 2012-es év hozta. Kitakarították a vár központi területét és megkezdték az álló falszakaszok állagvédelmét. 2017-re készült el az első nagyobb ütemű falmegóvás, de a további rekonstrukciós munkálatok napjainkban is zajlanak. Bár a vár területe jól áttekinthető, azért a lombmentes időszakban mutatja meg igazi arcát.

Összeállította: Keserű László - 2024

Felhasznált források:

Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei - 2018
Plaček–Bóna: Encyklopédia slovenských hradov. Bratislava - 2007
Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében - www.varak.hu - terepbejárás, 2023

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 52.321 (48.872017)
K 21° 13.605 (21.226757)

Információk: Abos (Obišovce) falu Kassától 17 km-re északra, a Szinnye folyó és a Hernád összefolyásánál fekszik. A falutól 1,5 km-re északnyugatra, a Szinnye (Sinka) völgyének keleti oldalán emelkedik, a Zámčisko nevű, 360 méter magas várhegy.

Az üdülőtelepre jobbra tartó úton, kb. 400 méter után jutunk egy kisebb, kővel szórt parkolóig. Követve a vár jelzést, kb. 25-30 perces túrával érjük el a várhegy nyergét, majd a várat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció