Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tapolymeggyes - MedziankySzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Meggyes

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tapolymeggyes vára

A falut a 11. század második felében határőrző településként alapították. Tőle északra, a lengyel határ irányában egykor őrtorony is állt. 1212-ben II. András oklevelében említik először, melyben a király a falut a Szent Sír lovagrend komlósi kolostorának adja. 1312-ben magyar „Medies” nevén szerepel. Komlós várát 1313-ban említik először, ekkor szerezte meg birtokcserével az uradalmat Szepesi Rikalf fia Kakas a Szent Sír Lovagrend miechówi prépostságától és ő építtette a várat. 1319-ben még állhatott, de hamarosan elpusztult. A falu a 15. században a Sós család sóvári uradalmához tartozott. (Wikipedia)

 

GPS: É 49° 2.365 (49.039413)
K 21° 29.118 (21.485294)

Információk: Tapolymeggyest a 18-as úton közelítjük meg Eperjes irányából. A várhoz kőzúzalékos út vezet a település keleti részéből.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció