Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Deméte - DemjataSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Bocskai-Hámos várkastély (Kaštieľ Hámoš)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Deméte, Hámos-kastély

Eperjestől 16 km-re, északkeletre, az Eperjes–Bártfa főút mellett fekszik Deméte község. A falu középső részének nyugati felén található a demétei Hámos-kastély.

Az egykori erődítést a legelső formájában a 16. század második felében, talán a Bornemisza család emeltette. A 17. században, egészen 1670-ig a Bocskai családé volt. A Wesselényi-féle felkelésbe belekeveredett zempléni főispán, Bocskai István a mozgalom bukásakor, 1670 nyarán kénytelen volt Erdélybe menekülni. Birtokait, köztük Demétét is, I. Lipót elkobozta. Az épületet 1672-ben elhagyatottnak említik, majd 1685-ben ugyancsak elhagyott castellumként írnak róla.

1689-ben a Vay család szerezte meg. 1724-ben lakatlan volt, ekkor 15 szobájáról tesznek említést. A 18. században helyreállított kastély és a hozzá tartozó birtok az Okolicsányi családé, a 19. században pedig a Semsey famíliáé volt. 1882-ben leégett, 1910-ben báró Uszlár-Gleichen Ottó tulajdonaként említik. Napjainkban a kastély lezárt, kihalt épület.

A központi udvarral épített, négyzetes alaprajzú, kb. 36 x 36 méter befoglaló méretű kastélyépület a többszörös átépítés következményeként különböző stíluselemeket mutat. A legkorábbi, 16. század második felére datált, késő gótikus stílusú kastély falait a mai épület nyugati szárnyának középső részébe építették be.

A mai négytraktusos épületet 1640 és 1642 között reneszánsz stílusban emelték. A kastély keleti homlokzatán a megmaradt attika falazatában tűzfegyverekhez készült lőréssor látható, és néhány hasonló lőrés figyelhető meg a déli homlokzat nyeregtetős padlásterénél is. Az épület délnyugati oldalán négyszögletes alaprajzú torony ugrik ki a homlokzati sík elé. A kastéllyal foglalkozó Irena Nevická szerint talán ez is a legkorábbi épületből maradhatott meg.

Feltehetően egy tűzeset miatt indult meg az újabb, immár barokk stílusú átépítés a 18. században. Ekkor jelentősen átalakították a keleti főhomlokzatot, ahol új kapuzat készült, valamint a homlokzat mindkét széléhez közel, az emeleten a  homlokzati síkból kiugró, zárt erkélyeket építettek. Ugyanekkor barokk stílusú díszítésekkel látták el a kastély belső részeit és az udvart is.

A kastély jelenleg lakatlan, nem látogatható.

Forrás:

Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei - 2018, I. 295-296. old.

GPS: É 49° 6.394 (49.106571)
K 21° 18.616 (21.310259)

Információk: Eperjestől 16 km-re, északkeletre, az Eperjes–Bártfa főút mellett fekszik Deméte község. A főútról balra fordulva a falu középső részének nyugati felén található a demétei Hámos-kastély.

A kastély jelenleg lakatlan, nem látogatható, de a park irányából egy része körbesétálható.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció