Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Frics - FričovceSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Frics, kastély - erődített udvarház, castellum

Frics (Fričovce) község Eperjes városától 20 km-re nyugatra, a Nagy-Szinye-patak partja mentén fekszik. A falu kialakulása a 13. század közepe táján történt betelepítéssel kezdődött, melynek területe a szinyei uradalom része volt. 1320-ban „Frich” alakban említik először Tóth Péter birtokaként.

1330 előtt már birtokosai közt szerepel a Szalánc nembeli Wilermus mester, aki 1330-ban a birtokot Drugeth Ferencnek adja. 1333-ban Péter fiai Miklós, János és György lépnek birtokba. 1357-ben a Fricsi Petőcz család, majd 1360-ban a Somosiak birtoka. 1403-ban Friccsel összefüggésben Fricsi Bárius és István nevével találkozunk, akik Durazzói László lázadóihoz csatlakoztak a király ellen. Büntetésül a király elveszi birtokaikat és Sárosi Kelemennek, valamint Hedry Györgynek adja.

1430-ban Görgey György és Hedry Miklós, 1448-ban a Szepessy család, 1454-ben a Sirokay, Hedry és Berthóty család tűnik fel a birtokosok között. 1687-től Frics önálló uradalom. A 18. századtól házasság révén Frics a Ghillány család kezére kerül, akik 1945-ig birtokolták.

Az egykoron itt állt, valószínűleg 15. századi erődített nemesi udvarház maradványai teljesen eltűntek, amikor Berthóty Bálint a reneszánsz kastélyt 1623 és 1630 között felépíttette. A munkálatokat a neves kassai építőmester, Sorger Mihály irányította. A következő évtizedekben a kastély a földesúri famíliának szállásul és egyben birtokközpontként szolgált.

Egy 1673-ban készült összeírás szerint, az idő tájt Berthóty János birtokolta. Majd az 1675-ös összeírás, a „lázadó Berthóty János” castellumának mondja, amelyet kőfal vesz körül, de már romladozó állapotú. Az 1680-ból fennmaradt összeírás viszont, mint Berthóty János elkobzott jószágát említi.

A fennmaradt feljegyzés szerint a kastély 1715-ben meglehetősen rossz állapotban volt. Ezekben az években vásárolta vissza Berthóty Miklós. 1739-ben fiú utód nélkül halt meg. Leánya, Viktória 1760-ban Ghillány Domokos asszonya lett, így e házasság útján, Frics közel két évszázadra a Ghillány család birtokába került.

1834-ben egy átépítés során lebontották a hátsó homlokzati tornyot. A kastély a mai végleges formáját az 1840-ben történt építkezéssel nyerte el. Az épület földszintjének falaiba csak ekkor vágtak ablakokat. A külső védőfalát lebontották, a vizes árkát is feltöltötték, majd a külső erődítési elemek helyén angolparkot hoztak létre.

A kastély utolsó tulajdonosai Ghillány Imre fia, Sándor és felesége, Péchy Angéla voltak. A II. világháborút követően a csehszlovák államé lett. Az épület állapota rohamosan romlott, ezért 1953-55 között renoválták, de már 1977-78 között ismét tatarozni kellett. Tíz évig szakiskola működött benne, majd ennek távozása után 1990-től lakatlanná lett, elhanyagolt állapotba jutott.

1998-ban került magántulajdonba, melyet követően megkezdődött a kastély külső és belső helyreállítási munkálatai. Ennek elkészülte után, a gazdasági épületek és a kastélypark megújítására került sor. Napjainkban szépen gondozott kastélyszállóként működik, amely a külső látogatók előtt is nyitott.

A helyszín érdekesség, hogy Szinyei Merse Pál, Lilaruhás nő című festményének reprodukciója látható a kastély szalontermében. Ennek magyarázata, hogy a híres festményen szereplő titokzatos hölgy, Probstner Zsófia, Szinyei Merse Pál feleségeként vált ismertté. Vállásukat követően a miniszterként politizáló Lázi Berniczei Ghillány Imre báró lett a lila ruhás nő második férje. A híres asszony 96 éves korában hunyt el. Első férjétől 7, második férjétől 5 gyermeket szült.

A kastély leírása:

A kastély a felső-magyarországi pártázatos reneszánsz építészet egyik legértékesebb emléke, miután igen jó állapotban maradt fenn. A 17. század húszas éveiben felépült kastély megőrzött egyes erődítési elemeket, amelyekkel feltehetően a helyén állt középkori erősség is rendelkezett. A kelet–nyugati irányban 30 méter hosszan elnyúló, téglalap alaprajzú kastély déli homlokzatának sarkaira egy-egy négyszögletes tornyot építettek.

A tornyok felső szintjére, az attika-díszítések alá lőréseket készítettek, de kulcslyuk alakú lőrések sora látható a kastély déli, keleti és nyugati homlokzatának felső szintjén is, az attika-díszítés alatt. A kétszintes épület bejárata a déli homlokzat közepén, a földszinten nyílik. A földszint helyiségei boltozatosak.

A kastély északkeleti sarkát, nagy méretű támpillérrel támasztották meg. A támpillér mellett a keleti oldalon végigfutó külső folyosó gyámkövei is láthatók az első emelet magasságában. Az épület különleges dísze a párkányon végigfutó vakárkádos attika-fal, valamint a felette készített díszes oromzat. Az attika mögött, a keleti, a déli és a nyugati oldalon egy belső kerengőfolyosó fut végig.

A lőréssorok fölött végigfutó vakárkádokat eredetileg 150, a történelemből és mitológiából választott alak sgraffito ábrázolása díszítette, melyeket Waxmann Márton készített, ezekből jó néhány még napjainkban is látható. A homlokzatra eredetileg jóval több ornamentális díszítést és feliratot festettek föl, ennek nagy része azonban elpusztult.

Felhasznált források:

Szatmári Tamás - Frics – várkastély, kézirat - 2004
Lázi Gilányi Lázár - szóbeli közlése  - Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepbejárás - 2023
Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei - 2018
Legeza László - Szacsvay Péter: Felvidéki utakon I. - 1994
Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. 1983
Szombathy Viktor: Szlovákiai utazások - 1980
Gerő László: Magyarországi várépítészet - 1955
Rados Jenő: Magyar kastélyok - 1939

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 1.009 (49.016823)
K 20° 58.447 (20.974115)

Információk: Frics (Fricovce) települést az Eperjes (Prešov) városa felől a szepesség felé tartó 18-as főút mentén találjuk. A műemlék a helység közepe táján emelkedik. A főútról autóval is behajthatunk, az árnyas fákkal benőtt udvar mellett elhelyezkedő parkolóba.

Napjainkban a kastély, benne étteremmel és kávézóval, szépen gondozott szállóként működik, amely a külső látogatók előtt is nyitott.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció