Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HódmezővásárhelyMagyarországCsongrád megyeCsongrád vármegye - Ótemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Ótemplom

A református Ótemplom építéstörténete 1713-ban kezdődött. Ekkor emelték a Hód-tó partján a Szeremlei Sámuel által említett hódoltság kori fatemplomot övező temető szélén a ma is álló kőtornyot. 1720-23 között Helbing János budai építőmester vezetésével felépítették a toronyhoz kapcsolt hajótestet. 1732-ben gyulai asztalosok elkészítették és kifestették a karzat tábláit.

1741-42-ben a fenyegető háborús veszély miatt, gróf Károlyi Sándor a templom köré lőrésekkel ellátott téglakerítést emeltetett. A védfal hossza 104 öl, a magassága kb. 310 cm, a szélessége kb. 78 cm volt. A falazatot 43 oszloppal erősítették meg. A védfalnak a templom főbejáratával szemben erős gerendákból készült, megvasalt, kétszárnyú kapuja volt. A déli és északi oldalon egy-egy kisebb kaput alakítottak ki. A védfalat 1889-ig többször megújították, ezt követően azonban az északi és a nyugati falszakaszt lebontották és a helyén ún. templombazár épült fel. A bazársor elbontására 1961-ben került sor.

A régészeti feltárások - a templom felújítási munkálataihoz kötődően - 1989-ben B. Nagy Katalin régész vezetésével indultak meg. Megtalálták a korábbi, valószínűleg az 1600-as években vályogból és fából épült templom kerítésének nyomait. A kerítés árkából kidobált földet az egyik partján halmozták fel. Az árok alja és teteje között kb. 4 méter szintkülönbség lehetett. Ez némi védelmet nyújthatott egy támadás esetén.

Források:

A templomban elhelyezett információs táblák

Lajkó Orsolya

B. Nagy Katalin - Pápai Éva : Hódmezővásárhely-Ótemplom ásatások 1989-1991 között

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 24.838 (46.413967)
K 20° 19.116 (20.318600)

Információk: Az Ótemplom a városháza épületétől kb. 100 méterre keletre található, a Kossuth tér sarkán.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció