Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Németlipcse - Partizánska ĄupčaSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Szent Szaniszló templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Rózahegytől K-re fekszik Németlipcse (Partizánska �upča) település, egykor mezőváros, ma szerény kis község. Főterén áll az egykor itt élő német polgárok gazdagságáról és műveltségéről tanúskodó középkori templom, melyet lőréses kerítőfallal és tornyokkal erősítettek meg.

A települést 1263 előtt a Rásztokayak ősei birtokolták, akik átadták cserébe a királynak Bobroc földért. 1263-ban IV. Béla a Lipcsére települt német vendégeknek kiváltságokat adott. Dancs comes 1318-ban Rózsahegy kiváltságait adta Németlipcse városnak az érsek által, aki 1323-ban majd 1324-ben megerősítette általa az egyház szabad-dézsma kiváltságát és a város 13. századi kiváltságleveleit. Németlipcse gazdagságát a közeli arany- és ezüstbányák, vasbányák, majd később, a 16. és 17. században a kézműipar virágzása hosszú időre biztosították.

A helység első, Árpád-kori temploma a 13. század 2. felében épült. Először a 14. század 30-as éveiben említik. Ekkor feljegyezték, hogy Szt. Szaniszló plébániája papjának jövedelmét 1332-ben 8 márkára becsülik és 45 gs pápai tizedet fizet. A templomot a gyorsan gazdagodó polgárok a 14. században gótikus stílusban átépítették, majd szentélyét 1479-ben újjáépítették.

Myskovszky Viktor 1877-ben foglalkozott ezzel a jelentős középkori egyházi épülettel. Mint azt leírásából olvashatjuk, a templom fő- és mellékhajóból, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyből és a hajó nyugati oldalán álló, hatalmas négyszögletű toronyból áll. A templom szentélye csúcsíves boltozatú, építésének évszáma, az 1479-es esztendő ma is olvasható rajta. A templom főoltára 1654-ben készült, vasból készült keresztelőmedencéje 16. századi. Szintén gótikus boltozatú a címerpajzsokkal szépen díszített templomhajó, melynek déli oldalán gótikus díszkapu látható. A vaskos templomtorony alatti bejáratból egy dongaboltozattal fedett előcsarnokba lehet bejutni.

A torony félköríves ablakokkal van ellátva. Egyik emeletének déli oldalán Myskovszky még látta azt a 17. századi festményt, mely két díszbe öltözött bányász által tartott címerpajzsot ábrázolt, melyeken keresztbe tett csákány és kalapács volt felismerhető.

A templom lőréses kerítőfala napjainkban is épen áll, a Ny-i oldalon támpillérek erősítik. É-i oldalán bástyatorony emelkedik a magasba. A D-i oldalon van a jelenlegi bejárat. Ez egy újabb, a védőfalba vágott kapuépítmény, mely talán a korábbi helyén nyílik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció