Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rózsahegy - RužomberokSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Rózsahegy (Ružomberok) városát szász telepes bányászok alapították a 13. század során. Főként vasat, ezüstöt és ólmot bányásztak. Várossá 1318-ban lett. Nevezetes műemléke a középkori eredetű, de számos átépítésen átesett Szt. András plébániatemplom, melyet hajdan várfal övezett.

Myskovszky 1877-ben ezt írja róla: „A rózsahegyi parochiális templom a város nyugati oldalán lévő magaslaton fekszik, magas s lőréses falakkal még jelenleg is körül van véve, s valódi Akropolis, mely megerősített magaslatra (plateaura) az alsó városból egy fedett lépcsőzeten juthatni fel, ép ugy mint Körmöczbányán. A tulajdonképeni régi és megerősített város a templom nyugati irányában terül el, ezen a részen van a meglehetős kiterjedésű főtér is, a város régi falazatának maradványai csak itt-ott vehetők észre.”

A templom a 14. század elején épült. 1585-ben jelentősen átépítették, a feljegyzések szerint 1755-ben renoválták, majd nem sokkal később, 1790-ben is restaurálták. A 17. és a 18. században a vallási mozgalmak során több felekezet birtokolta, 1709. óta a katolikusok kezén van.

A templom szentélye nyolcszögzáródású. A templomhajó boltozata újkori. A szentély és a hajó ablakai csúcsívesek, de mérművük nem maradt fenn. Myskovszky megemlékezik a templom régi, 15. századi keresztelőmedencéjéről is.

A templom védőfalának nagy részét már elbontották. Egy darabja azonban a szentély mögötti keleti oldalon fennmaradt, és jól láthatók benne az eredeti, kulcslyuk alakú lőrések. E várfal belső magassága 1 m, kívül pedig eléri a 4 m magasságot.

Forrás:

Könyöki József: Visszapillantás a Nyitra-, Turócz- és Liptó megyékben tett régészeti kirándulásra. Archeologiai 

Közlemények. VIII. kötet. II. füzet. (1870-1871). 94.

Myskovszky Viktor: Liptómegye középkori építészeti műemlékei. Archeologiai Közlemények. (1877.) XI. köt. / II. 

füzet. 60-62.

GPS: É 49° 4.879 (49.081322)
K 19° 18.246 (19.304108)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció