Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lancsár - LančárSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Szent Mihály templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Köcsény-Lancsár, Szent Mihály templom

Lancsár (Lančár) korábban önálló falu, napjainkban Köcsény-Lancsár község része, amely Pöstyéntől 16 km-re nyugatra, a Kis-Kárpátok északi vonulatának délkeleti lejtőin fekszik. Köcsér 1262-ben szerepel Kuerencher néven okiratban, míg Lacsér 1394-ben szerepel Lanchar néven először.

A templomvár Lancsár falu északnyugati szélén, az itt emelkedő dombvonulat délkeleti végén áll. A ma látható 17. századi, görög kereszt alaprajzú templom egy gótikus, Szent Mihály arkangyalnak szentelt, 1332-ben már említett templom alapjaira épült.

A napjainkban egyházi célokat már nem szolgáló templomot 1723 és 1733 között építették át. Különálló harangtornyát a 17. század végén emelték. A torony alsó részén kápolna van. A templom belsejében értékes barokk bútorok és mennyezetfestmények találhatók.

A templomot 17. századi eredetű, szabálytalan kör alakú, kőből épült védőfal veszi körül. A nyugati oldalon mintegy 18 méter hosszan a falszakasz teljesen elpusztult. A védőfal többi része bár visszabontva, de változó magasságban ma is áll.

A templomvár bejárata a keleti oldalon nyílt, ahol a védőfalhoz hozzáépítették a fent említett, négyszög alaprajzú, ikerablakos tornyot. Napjainkra már csak három lőrés látható a kerítőfal délkeleti oldalán, a kapu közelében.

A templom körüli belső terület az idők során feltöltődhetett, mert az említett lőrések a talaj fölött mindössze fél méter magasan láthatóak. A kerítőfallal övezett terület nagysága 38 x 40 méter.

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei, Budapest 2018, I. kötet 657–657. old.
www.skonline.sk/atrakcie/968/sakralne-pam/lancar-kostol-sv-michala-archanjela
Jedlicska Pál: Kiskárpáti emlékek Éleskőtől Vágujhelyig - 1891

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 36.001 (48.600010)
K 17° 38.870 (17.647827)

Információk: Lancsár (Lančár) korábban önálló falu, napjainkban Köcsény-Lancsár község része, amely Pöstyéntől 16 km-re nyugatra fekszik. A templomot Lancsár településrészről közelítjük meg.

A falu utolsó házainál tudunk parkolni, majd innen pár perces sétával feljutni a templomhoz. A templom környezete szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció