Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Káposztafalva - HrabušiceSzlovákiaFelvidékSzepes vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Káposztafalva templom

A Lőcsétől és Iglótól majdnem egyenlő távolságra lévő, 548 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, ma 1400 szlovák lakosú Káposztafalu (Hrabusice) hajdan egyike volt a szabad lándzsások községeinek. Az északi országkapu – a Krakkó és Szilézia felé vezető út –, illetve a Rozsnyó felől érkező királyi nagy út (Via magna) találkozási pontjánál már az Árpádok korában jelentőssé vált e kis irtványtelepülés. A tatárjáráskor a közeli Létán-hegyre menekült a Szepesség többnyire német ajkú népessége, az ennek emlékére Menedékkőnek, Lapis refugiinek elnevezett helyen alapított karthauzi kolostor közelsége is hatott az 1260-ban Kapsdorf néven említett falu fejlődésére. 1496-ban Zápolya István nádor, szepesi gróf vásártartási joggal ruházta fel, később (1638-ban) még serfőzési kiváltságot is nyert az akkori uralkodótól.

Temploma már a XIII–XIV. században is létezett, de most látható formájában az 1400-as évek végén épült. Nyugati tornyán az ikerablakok még román koriak, hajójához már sokszögzáródású szentély járul, külső támpillérei a csúcsíves, kőbordás boltozat oldalnyomását hivatottak hárítani. A XV. század végéről származó nagyszámú építészeti részlet együttesen sem vetekszik azonban a hajó északi oldalához kapcsolódó kápolna szépségével és művészettörténeti jelentőségével. A hibátlan arányú, két boltszakaszos, tisztán gótikus kápolna 1500 körül épült Szent Borbála tiszteletére. A templom patrónusa, Szent Lőrinc emlékét az 1516 és 1520 között készült szárnyas főoltár őrzi, képtábláin megidézve a vértanú mártíromságának rémisztő jeleneteit; a kápolna faragott Borbála-oltárát azonban méltán nevezhetjük „világszámnak”, hiszen a híres Pál mester keze munkája. A lőcsei Szent Jakab-templom 16 és fél méter magas főoltára és tucatnyi más gótikus szoborremek világhírű alkotójának az 1510-es évtizedben temérdek munkája mellett jutott ideje a káposztafalvi plébániatemplom feldíszítésére is e tüneményes Szent Borbála-oltárművel.

https://www.cultissimo.hu/vilagoskamra/rejtozkodo-magyarorszag/a-kaposztafalvi-gotikus-templom/

GPS: É 48° 58.610 (48.976833)
K 20° 24.661 (20.411013)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció