Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Turócbéla - BeláSzlovákiaFelvidékTuróc vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Turócbéla, Krisztus teste római katolikus templom

A település keleti részének (az egykori Turócbélának) központjában, a fő út, ill. a patak mellett

A korábban önálló falu ma közigazgatásilag Bélagyulafalva (Belá-Dulice) része

A templom a 13-14. század fordulójának évtizedeiben épülhetett, viszonylag egyszerű alaprajzzal: keletelt, egyhajós épületként, téglalap alaprajzú hajóval, egyenes záródású szentéllyel, ettől északra.sekrestyével. Maga a település első alkalommal 1282-ben szerepel a ránk maradt írott forrásokban. Ugyanakkor a templom még nem szerepel az 1332-37-es, ún. Pápai Tizedjegyzékben. Plébánosát először csak 1496-ban említik. Az épület gótikus korszakát számos, az épületben látható műrészlet őrzi. Ilyenek a boltozat maszkos konzolai, a diadalív, a szentségtartó fülke, a fennmaradt csúcsíves ablakok és ajtókeretek. 2012-ben fedezték fel a templomhajó díszes déli kapuját, melyet 2013-ban helyreállítottak. A templomban egykor értékes gótikus bútorzat és szárnyasoltár is volt. Ezek ma budapesti és turócszentmártoni múzeumok gyűjteményében vannak.

A templom mai formáját a 17. században nyerte el, amikoris nyugati homlokzata elé felépült a mai harangtorony. Ugyanekkor kerek körítőfalat is építettek a templom köré.

Az épületet 1647 és 1709 között a helyi avangélikus közösség használta, míg végül visszakerült a római katolikusokhoz.

1749-ben renoválták és a hajó fa mennyezetét barokk boltozatra cserélték. 1856-ban a torony új tetőt kapott. A 20. században csak kis mértékű karbantartásokra és 1969-70-ben, majd 1981-ben némileg módosították a homlokzatot.

A leírás adatainak forrása: www.apsida.sk

 

GPS: É 49° 0.088 (49.001469)
K 18° 50.927 (18.848780)

Információk: a település keleti részének (az egykori Turócbélának) központjában, a fő út, ill. a patak mellett.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció