Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kossuth , Kossuthfalva - KošútySzlovákiaFelvidékTuróc vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kossuthfalva, Várhegy

A Turócszentmártonnal (Martin) egybeolvadt Kossuthfalva ((Košúty) ÉK-i részén emelkedik a 404 méter magas „Várhegy” (Hrádok) nevű domb, amely a legutóbbi évtizedekig temetőként is szolgált. A várdomb 15 méterrel emelkedik környezete fölé, részben bozót borítja. A sík terepből kiemelkedő ovális alakú domb ÉNy-DK irányban húzódik a falutól K-re fekvő üdülőtelep irányába.

Az ovális plató hossza 60 m, szélessége 30 m. A temetkezések miatt erősen bolygatott platón a várhoz tartozó építményeknek ma nyoma sincs, azonban a peremen végig jól látható az egykori sánc nyoma. A várról történetéről keveset tudunk, írásos említése nem maradt fenn. Területéről őskori és középkori leletek kerültek elő, utóbbiak 11-12. századiak lehetnek. Eszerint a várat talán a tatárjárásig használhatták.

Forrás:

Alexander Ruttkay: Waffen und reiterausrüstung des 9. bis zur ersten hälfte des 14. jafrhunderts in der slowakei. 

Slovenská Archeológia 1975. (XXIII) 150. old:

GPS: É 49° 5.363 (49.089375)
K 18° 56.399 (18.939987)

Információk: A Turócszentmártonnal (Martin) egybeolvadt Kossuthfalva ((Košúty) ÉK-i részén emelkedik a 404 méter magas „Várhegy” (Hrádok) nevű domb, amelynek egészen az aljáig el lehet menni autóval.

Kossuthfalva helyén jelenleg egy kisebb lakótelepet találunk. A vár környezete, bár rendezettnek látszik, elég szemetes, lehangoló jelenleg (2020).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció