Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IkervárMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Póka-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Egyike Vas megye legrégibb településének. A Fejér-féle kódex szerint itt a Rába két partján a XI. században egy-egy kisméretű királyi vár állott, ahol Salamon király 1073-ban Géza herceggel békét kötött.Salamon király 1073 karácsonyát is itt töltötte. Az 1255-ben oklevélben "Ikurwar", aaz 1358-ban kiadottban pedig "Hospites seu jobbagiones regales de Ikyruar" alakban fordul elő. Előbb királyi, majd később részben köznemesi birtok, részben pedig vámjával együtt Sárvárhoz tartozott.

A hódoltság idején 1532-ben a törökök, majd uralmuk után II. Rákóczi Ferenc szabadságharca során Heister császári tábornok vezetésével az osztrákok foglalták el. Ezután a Batthyány család birtoka lett.

A község régi pecsétnyomóján két vár képe volt látható.

A másik vár - a Fazékdombi vár - dombját már elhordták. A Póka-domb kör alakú platójának átmérője 17 m, területe 0,02 ha, relatív magassága 6 m.


forrás:

Kiss Gábor: Topográfiai megfigyelések Vas vármegye kora Árpád-kori központjaiban (Kisné Cseh Julianna szerk: Központok és falvak a honfoglalás és kora Árpád-kori Magyarországon /Tatabányai Múzeum Tudományos Füzetek 6./ Tatabánya, 2002)

GPS: É 47° 11.897 (47.198284)
K 16° 53.947 (16.899117)

INFORMÁCIÓK: Ikervártól keletre, a Rába és a Műcsatorna közötti földúton dél felé haladva közelíthetjük meg a vár dombját.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció