Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentmária - Liptovská MaraSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Havránok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Liptószentmária – Havránok

Liptószentmária egykori, romos templomától nyugatra lévő 684 m magas Havránok-hegyen a középső La Téne kultúra korában, a korai római császárság időszakában, valamint a középkorban, a 12-15. században is állt erődítmény. A La Téne korszakból (i. e. 300 körül) származó sáncnak belső szerkezete tűzvészben semmisült meg. Ugyanebből az időből feltártak egy áldozóhelyet, melyhez kikövezett út vezetett. A római császárság kezdetének időszakából egy cölöp védőfal vonalát találták meg a régészek.

A hegy csúcsán, a középkori vár kutatása során, a lakótorony árkának vizsgálata közben előkerült az egykori fahíd szerkezetének maradványa. A torony alapjait is sikerült feltárni. A műemlékvédelmi rekonstrukció keretében a lakótorony alsó részét újjáépítették és a hidat is rekonstruálták. 

Az észak-déli fekvésű vár lakótornyának padlózatában megfigyelhetünk egy kőből és téglából épített téglalap alakú mélyedést. A toronytól délre levő épület padlószintjén egy kb 3 x 3 m-es építmény (talán kemence ?) kőből készült alapfalait tárták fel. A vár északnyugati külső sarkán szárazon rakott kőfal kevés maradványát mutatja be a helyreállító. 

A délnyugati sarokban egy kis megfigyelő fatorony rekonstrukcióját készítették el, amelyben szlovák-német-angol nyelvű rövid ismertetőt helyeztek el az Árpád-kori várról. A vár déli oldalán látható a kitisztított külső várárok, amelyen a feltárt maradványok alapján készített fahíd vezet át.

Forrás:

Karol Pieta – Václav Hanuliak: Výskum a pamiatková úprava hradiska Liptovská Mara. Avans v Roku. 1987. 110-111.

GPS: É 49° 6.189 (49.103157)
K 19° 28.774 (19.479563)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció