Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lajtapordány - LeithaprodersdorfAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

A falu délnyugati végén fekszik a római alapok felhasználásával épült kora középkori vizivár.A legbelső védett terület egy majdnem köralakú várdomb, ezt két széles vizesárok és három alacsony sánc övezi. A várdomb közepén egy épület alapköveinek maradványait lehet látni.

A népnyelv a védművet „Schlössl”-nek hívja. A platón látható építményalap egy lakótornyra (Hausberge) hasonlít, de mára az alapfalak vonala is csak sejthető.

A várat 1200 körül építhették egy római „burgus” felhasználásával, aminek nyomait a régészi feltárás során A. J. Ohrenberg tárta fel.

1232-ben a „castrum Pordan” a Gut-Keled nembéli Móric fia Péter tulajdona, később a magyar királyok tulajdona lett. 1273-ban II. Przemysl Ottokár cseh király csapatai lerontották.

A helység később Szarvkő (Hornstein) uralma alá került, de a falakat nem húzták fel újra; ennek ellenére a terepen lévő nyomai megmaradtak, és látványos példáját mutatják egy rég eltűnt vár építesmódjának.

Forrás:

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

GPS: É 47° 56.124 (47.935402)
K 16° 29.098 (16.484962)

A vár a falu keleti szélén, egy a házak közötti réten található. Nyugati szélén játszóteret építettek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció