Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ducó - Ducové , Moravany nad VáhomSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Ducó (Ducové) községtől D-re emelkedő dombnyúlvány D-i, legmagasabb pontján helyezkedik el a vár. A kb. 120 m átmérőjű területen elhelyezkedő erődítményt az É-i oldalon mesterséges árok és sánc választja le az addig emelkedő dombháttól. A Ny-i, D-i és a K-i oldalon sáncokat a hegy meredeksége miatt nem építettek, ide viszont erős palánkfalat emeltek. A feltárt morva-kori palánkfalakat bemutatási céllal helyreállították és a déli palánkfal közepén kapunyílást alakítottak ki, amelyhez egykor felvezető út vezetett a vár nyugati oldala felől. A vár gerendafalakkal három részre osztott egységei körül a K-i részben az ott feltárt gerendavázas épület helyreállított alapjait és a tűzhelyek helyét mutatják be. A D-i várrészben a 11. századi rotunda alapfalait tekinthetjük meg.

A ducói vár a ma látható formájában a 9-10. században épült fel. A rotunda körül 11-14. századi sírokat és sírköveket találtak. A feltárás során 16. századi műhelyek épületei is előkerültek. A leletek, illetve a feltárás azt is bebizonyította, hogy a ducói vár a középkorban alkalmanként szintén katonai célokat szolgált. A várat tehát újra felhasználták a magyarok idején. Okleveles említése a ducói várnak sajnos nem maradt fenn.

Forrás:

Alexander Ruttkay: Feudalne sídla na Slovensku do polovice 13. storočia. Pamiatky Muzeá. 1999/2. 20.

Vyznamné slovanské náleziská na Slovensku. Bratislava. 1978. 63-71.

Alexander Ruttkay: Štruktura osídlenia a dejiny územia Slovenska vo včasnom stredoveku. Studijné Zvesti AUSAV. 

Nitra. 1985. 8-9.

Alexander Ruttkay: Waffen und reiterausrüstung des 9. bis zur ersten hälfte des 14. jahrhunderts in der slowakei. 

Slovenská Archeológia 1975. (XXIII) 140-142. old.

Darina Bialeková: Sporen von slawischen fundplätzen in Pobedim. Slovenská Archeologia. 1977. (XV). 152. 

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 37.354 (48.622566)
K 17° 52.376 (17.872925)

A Ducó (Ducové) községtől D-re emelkedő dombnyúlvány D-i, legmagasabb pontján helyezkedik el a vár. A Moraván és Ducó közötti útról térjünk le keleti irányba Hubafalva /Hubina/ felé. A falu előtti kőbányánál kell leparkolni, ahonnan jelzett ösvény vezet a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció