Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Darnya - DrňaSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - Tuszavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Tuszavár a Rimaszombattól 12 km-re DK-re fekvő Darnya (Drňa) falu határában, a településtől légvonalban 1550 m-re ÉK-re található. Az itt húzódó hegyvonulat keleti részének É-ra kinyúló szélen álló hegykúpon állt valaha a vár.

A várhegy az őskorban egy magaslati telepe volt a Badeni kultúra késői fázisának, melyet a magyar szakirodalom Ózd-Piliny csoportként ismer. E kora-újkőkori település talán már erődített lehetett, ennek egyes részeit a középkori vár építésénél valószínűleg felhasználták.

A középkori várat okleveles források nem említik. Fennállása az előkerült kerámiák, cseréptöredékek alapján a 13-14. századra tehető. A közelében elterülő Darnya falut 1246-ban említik „Darna” alakban.

A várhegy területét 2000-ben térképészetileg felmérték. A Rima folyóterasza és a Macskás-patak (Mačací-potok) felé lejtő É-i oldala igen meredek. A déli rész felől könnyebben megközelíthető, ahol széles gerinc lejt fokozatosan a Harmaci-patak (Chrámeck�-potok) völgyébe. A vár platójának formája szabálytalan ovál, kb. 50 x 20 m-es, hossztengelye K – Ny-i fekvésű. A plató területén épületmaradványok már nem találhatók, a platótól 6-8 méterrel mélyebben azonban, a nyugati oldalt leszámítva ma is látható az erődítményt körülvevő árok, mely néhány helyen eléri a 7 m-es szélességet. Az árkot a külső szélén egy sánc szegélyezte, ami legjobban a vár D-i részén maradt meg. Környezetéből kb. 2 m magasan emelkedik ki, szélessége 6 m, és mintegy 20 m hosszan megszakítás nélkül húzódik. A keleti oldalon csak mint alig kirajzolódó terepdomborulat jelenik meg. A nehezen járható ÉNy-i és DNy-i lejtőn nincs nyoma erődítésnek. A terepalakulatokból kiindulva feltételezhető, hogy a bejárati rész, illetve a kapu a terület déli részén állhatott.

GPS: É 48° 16.168 (48.269466)
K 20° 8.612 (20.143541)

Tuszavár a Rimaszombattól 12 km-re DK-re fekvő Darnya (Drňa) falu határában, a településtől légvonalban 1550 m-re ÉK-re található. Az itt húzódó hegyvonulat keleti részének É-ra kinyúló szélen álló hegykúpon állt valaha a vár.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
Ajánlott látnivalók
Óvár
SzigligetÓvár
Liptószentmiklós Templom
LiptószentmiklósLiptószentmiklós Templom
Keresési előzmények
Darnya - Tuszavár