Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zólyomlipcse - Slovenská ĽupčaSzlovákiaFelvidékZólyom vármegye - Basta, Bástya, elővár (Slovenská Ľupča)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép

Zólyomlipce, Basta, Bástya - Bocskai-domb

A Zólyomlipcse várától kb. 200 méterre északkeletre emelkedő, Bástya (Basta) nevű magaslaton egy árokkal kerített erődítés nyomai észlelhetők a füves terepen.

Történeti adatot nem ismerünk róla, régészeti ásatást a területén még nem végeztek. A kis erődítés történetéről több elképzelés született. Simon Zoltán Árpád-kori kisvárnak tartotta, Martin Bóna szerint Rubigall zólyomlipcsei építkezéseihez (1570–1590) kapcsolható elővárról van szó, míg Eva Fottová úgy vélte, hogy a zólyomlipcsei várhoz kapcsolódva elővárnak épült a Bocskai-szabadságharc idején, 1604 és 1606 között. Területén terepbejáráskor ólomlövedékeket találtak.

A környezete fölé kb. 2 méterrel kiemelkedő, szabálytalan ovális alakú védett terület befoglaló mérete 31 x 22 méter, amelyet sekély árok veszkörül. A védőárok az északi-északnyugati oldalon szélesebb, kb. 17 méter, míg a délkeleti oldalon csak 10 méter. Az árok ma észlelhető mélysége mindössze 0,5–1 méter. A védett területen belül építmény nyoma nem látható.

Források:

Karczag Ákos–Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei. Budapest, 2018. II. 1256–1257.

Bednár–Fottová 2006. 29. Plaček–Bóna 2007. 198.Korábban úgy vélték, hogy Árpád-kori kisvár állhatott itt. Szlovák kutatások szerint azonban a Bocskai szabadságharc során épült ez a kis előretolt erődítés.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.

Információk: A vártól ÉK-re, kb. 120 méterre található, Bástya (Basta) nevű magaslaton, mely öt percnyi sétára helyezkedik el a nagyvártól, nagyjából kör alakú sáncolat figyelhető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció